CCR: Nu pot fi organizate simultan referendumuri cu alegerile locale

În ziua alegerilor locale din România nu poate fi organizat niciun referendum, a decis Curtea Constituţională a României.

Adăugat: 26 Mai 2016
Ultima actualizare:3 Iunie 2016

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Curtea Constituţională a precizat că Ordonanţa de urgenţă a Guvernului, referitor la acest aspect, contravine prevederilor Constituţiei ţării.

"În ziua de 26 mai 2016, Plenul Curţii Constituţionale, învestit în temeiul art.146 lit.d) din Constituţia României şi al art.29 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, a luat în dezbatere excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.15/2016 pentru completarea Legii nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, excepţie ridicată direct de Avocatul Poporului.

În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.15/2016 pentru completarea Legii nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului este neconstituţională. Curtea a constatat că actul normativ examinat nu respectă condiţiile prevăzute de art.115 alin.(4) din Constituţie, cu referire la existenţa unei situaţii extraordinare a cărei reglementare nu poate fi amânată.

Decizia este  definitivă şi general obligatorie şi se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului, arată comunicatul de presă.

De menţionat că, în mai multe localităţi din România s-a stabilit pentru data de 5 iunie organizarea unor referendumuri locale cu privire la unirea unor localităţi, respectiv despărţirea altora, în speranţa că în acest fel se va reuşi trecerea peste pragul de valabilitate de 50% şi aşa greu de atins.

Cea mai mare miză a avut-o referendumul organizat pentru a treia oară cu privire la unirea localităţilor Oradea şi Sînmartin.Autor:
Radio România
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
26 Mai 2016
Ultima actualizare:
3 Iunie 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza