CCR: Nu a existat conflict de natură constituţională în adoptarea OUG privind Codurile penale

Curtea Constituţională a României a stabilit că nu există conflict juridic de natură constituţională între puterile statului în urma adoptării OUG privind modificarea Codurilor penale.

Adăugat: 8 Februarie 2017
Ultima actualizare:8 Februarie 2017

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Curtea Constituţională a decis astăzi că nu a existat un conflict de natură constituţională între puterile statului atunci când Guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă 13 privind modificarea Codului Penal.

Decizia a fost luată astăzi după ce au fost examinate cele două cereri depuse de preşedintele României şi preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii. 

Preşedintele CCR, Valer Dorneanu a explicat motivaţia deciziei de azi.

"În privinţa naturii conflictului dintre Parlament şi Guvern s-a spus că în acest caz Guvernul şi-a arogat o putere de legiferare care nu îi este atribuită în Constituţie şi ca exagerată în utilizarea ordonanţei de urgenţă. Este adevărat că, potrivit principiului separaţiei puterilor, Parlamentul este cel care are suveranitatea legislativă şi competenţa de a da legi organice primare. Guvernul, de regulă, nu are o asemenea competenţă. În mod excepţional, însă chiar prin Constituţie (...), Guvernul poate fi delegat de puterea legislativă să emită ordonanţe fie simple, fie de urgenţă. (...) În această privinţă, nu există un conflict, pentru că Guvernul a acţionat legal în sfera lui de competenţă de a emite ordonanţe", a explicat şeful CCR.

Preşedintele Curţii Constituţionale a mai explicat astăzi că faptul că ordonanţa de urgenţă 13 a fost abrogată nu opreşte judecarea sesizării de neconstituţionalitate a respectivului act normativ depusă de Avocatul Poporului.Autor:
Radiojurnal
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
8 Februarie 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza