CCR: Legea bugetului de stat este constituţională

Curtea Constituţională a României a decis că este constituţională legea bugetului de stat pe anul 2015, după ce a respins sesizarea PNL.

Adăugat: 29 Decembrie 2014
Ultima actualizare:29 Decembrie 2014

Politica Romaneasca
Foto: Augustin Zegrean, preşedintele CCR
trimite pe mail

Preşedintele CCR, Augustin Zegrean, a declarat la finalul şedinţei că actul normativ este constituţional în raport de criticile formulate şi că legea va fi trimisă luni preşedintelui României pentru promulgare, informează redactorul RRA.

"Această nedepunere a legii bugetului în Parlament la termen nu este sancţionată nici de legea pe care ei o invocă şi nici de Constituţie. Deci nu putem noi să inventăm sancţiuni pentru faptele Guvernului sau Parlamentului. (...). Noi astăzi trimitem legea la Preşedinţie pentru promulgare. (...) Criticile care au fost aduse acestei legi nu pot fi considerate ca încălcări ale Constituţiei ", a explicat şeful CCR.

Decizia CCR este definitivă şi general obligatorie.

Legea va fi trimisă Preşedinţiei pentru promulgare.

Proiectul legii bugetului de stat pe anul 2015 a fost aprobat pe 21 decembrie de plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Parlamentarii au votat bugetul de stat cu 339 voturi "pentru" şi 141"împotrivă".

După rezultatul votului, deputatul liberal Eugen Nicolăescu a informat că grupurile parlamentare ale PNL şi PDL vor contesta la Curtea Constituţională bugetul de stat pe anul 2015, pe motiv că este neconstituţional.

"Avem două argumente: principiul legalităţii şi principiul respectării angajamentelor internaţionale" a explicat Nicolăescu, în plenul Parlamentului.

El a adăugat că opoziţia a votat împotriva bugetului propus pentru 2015, pentru că acesta "în loc să lupte împotriva corupţiei, stimulează corupţia".

În replică, premierul Victor Ponta a făcut un apel la responsabilitate, arătând că eventuala contestare la Curtea Constituţională a bugetului de stat pe 2015 va determina amânarea creşterii pensiilor, acordarea subvenţiilor sau reducerea TVA în turism.
 Autor:
Mădălina Verman
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
29 Decembrie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza