CCR: Izolarea, carantina și internarea obligatorie nu sunt constituționale

Judecătorii CCR au decis că izolarea, carantina și internarea obligatorie nu pot dispuse prin ordin de ministru.

Adăugat: 26 Iunie 2020
Ultima actualizare:26 Iunie 2020

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Curtea Constituţională a decis că izolarea la domiciliu, carantina şi internarea nu pot fi impuse doar în baza unui ordin de ministru, chiar dacă persoanele vizate sunt infectate cu noul coronavirus.

Judecătorii constituţionali consideră că procedurile amintite restrâng drepturi şi libertăţi individuale şi că impunerea unor măsuri restrictive poate fi stabilită numai printr-o lege care să reglementeze clar aceste restricţii.

Decizia Curţii Constituţionale vine în urma unei sesizări a Avocatului Poporului referitoare la articolele din lege privind reforma în domeniul sănătăţii din 2006 şi din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului privind măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Persoanele aflate în situaţiile prevăzute de decizia Curţii nu pot însă să plece din izolare sau carantină şi nici să ceară despăgubiri statului până la publicarea motivării şi a hotărârii judecătoriilor constituţionali în Monitorul Oficial şi nici după, este de părere premierul Ludovic Orban.

El a explicat întru-un interviu la Digi 24 că acum există legea care permite Guvernului să impună starea de alertă.

Ludovic Orban: La ora actuală există o lege adoptată de Parlament, legea 55, care stabileşte legitimitatea acestei masuri. Eu nu am înţeles de ce Curtea Constituţională a preferat să se uite într-un ordin de ministru sau într-o ordonanţă de urgenţă adoptată anterior şi nu s-a uitat la baza legală pentru starea de urgenţă, la decretul prezidenţial şi la aprobarea de către parlament a acestor măsuri. Unde ar fi fost România dacă noi nu am fi putut să asigurăm paza sănătăţii oamenilor prin decizia de a izola pe cei care au avut contact cu persoanele care au fost diagnosticate pozitiv, de a izola sau de a introduce în carantină instituţionalizată persoanele care au venit dintr-un nivel ridicat al infecţiei.

De cealaltă parte, într-o primă reacţie, PSD susţine că executivul trebuie să vină urgent cu un proiect de lege prin care să reglementeze clar condiţiile de carantinare, de izolare şi de internare obligatorie.

Preşedintele interimar al Senatului, social democrat lui Robert Cazanciuc, consideră că în perioada următoare ar putea apărea un val de sesizări în justiţie din partea celor care au avut de suferit.

Robert Cazanciuc: Au chinuit persoanele asimptomatice săptămâni în şir, ţinându-i în spitale, în vreme ce bolnavii cronici au fost lipsiţi de tratamentul vital. Au instituit carantina prin ordin de ministru, deşi ştiau foarte clar că trebuia prin lege. Responsabilitatea a fost de la început a guvernului. Este datoria guvernului să repare deîndată acest abuz.

Tot ieri, Curtea Constituţională a decis că Parlamentul nu are dreptul de a valida sau de a respinge prin vot o hotărâre a Guvernului pentru instituirea stării de alertă.

Justificarea este că o astfel de măsură ar afecta principiul separaţiei puterilor în stat.

Dă astfel dreptate Guvernului în disputa cu PSD după ce executivul nu a mai supusă votului legislativului prelungirea stării de alertă.Autor:
Radiojurnal
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
26 Iunie 2020


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza