CCR: Asumarea răspunderii Guvernului pe buget este constituțională

CCR a decis că asumarea răspunderii Guvernului în Parlament pentru bugetul de stat din acest an este conformă cu legea fundamentală.

Adăugat: 13 Februarie 2020
Ultima actualizare:13 Februarie 2020

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Asumarea răspunderii Guvernului în Parlament pentru bugetul de stat din acest an este conformă cu legea fundamentală, a decis ieri Curtea Constituţională.

Tot ieri, magistraţii CCR au hotărât că angajarea răspunderii pentru modificările aduse Ordonanţei 114 este neconstituţională. În momentul acestui demers, exista în procedură legislativă un proiect de lege similar, în Parlament. Ambele sesizări la Curte au fost făcute de PSD.

Senatorul Robert Cazanciuc a explicat că prin sesizarea depusă, PSD a dorit să atrag atenţia asupra modului prin care Cabinetul Orban a ales să adopte bugetul de stat.

În ceea ce priveşte faptul că judecătorii CCR au admis cererea social-democraţilor privind modificările aduse la Ordonanţa de Urgenţă 114, Robert Cazanciuc atrage atenţia că în mod constant, Curtea Constituţională a arătat că angajarea răspunderii Guvernului pe acte normative aflate în dezbaterea parlamentară este neconstituţională.

Pe de altă parte, prim-vicepreşedintele PNL Raluca Turcan afirmă pe o reţea de socializare că angajarea răspunderii a fost o urgenţă absolută, pentru a exista de la 1 ianuarie un buget adoptat.

Ea precizează că în timpul Cabinetului Dăncilă nu s-a respectat Legea finanţelor publice, prin care executivul este obligat să construiască bugetul până la începutul lunii noiembrie şi să îl trimită pentru dezbatere în Parlament.

A fost un demers constituţional, iar CCR a confirmat acest lucru, conchide Raluca Turcan.

Judecătorii Curţii CCR au respins ieri sesizarea Avocatului Poporului pe tema modificărilor aduse Codului administrativ.Autor:
Cătălin Purcaru
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
13 Februarie 2020


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza