CCR a respins toate excepţiile privind prevederi din legea ANI

Curtea Constituţională a României a respins toate excepţiile privind prevederi din legile referitoare la activitatea Agenţiei Naţionale de Integritate, ridicate în mai multe dosare repuse pe rol de CCR.

Adăugat: 29 Aprilie 2013
Ultima actualizare:29 Aprilie 2013

Politica Romaneasca
Foto: Agerpres
trimite pe mail

UPDATE CCR a respins, luni, toate excepţiile privind prevederi din legile referitoare la activitatea ANI.

Decizia a fost luată după ce judecătorii Curţii Constituţionale au decis să repună pe rol mai multe dosare în care au fost ridicate excepţii de neconstituţionalitate privind prevederi din legea referitoare la integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice şi din cea de funcţionare a ANI din cauza imposibilităţii constituirii atunci a completului de judecată.

Decizia CCR este definitivă şi general obligatorie.

Unul dintre dosarele discutate este cel al preşedintelui Consiliului Judeţean Argeş, Constantin Nicolescu - acesta a contestat în procesul cu ANI articolul privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice.

Alte dosare repuse pe rol sunt cel al preşedintelui Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, cel al primarului Municipiului Timişoara, Nicolae Robu -fost senator - şi cel al deputatului Vasile Ghiorghe Gliga.

Constantin Nicolescu, preşedintele Consiliului Judeţean Argeş este unul din nemulţumiţi.

Acesta a contestat în instanţă 11 articole din legea privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice.

La rândul său, Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România contestă, între altele, patru articole din aceeaşi lege.

În general, termenul de depunere a declaraţiilor de avere şi interese sau publicarea pe Internet a declaraţiilor şi transmiterea lor către ANI, sunt două dintre motivele de contestare a legilor după care funcţionează Agenţia Naţională de Integritate.

Activităţile desfăşurate de inspectorii ANI, întocmirea rapoartelor de evaluare, sesizarea din oficiu, termenul de contestare a raportului sau sancţiunile pentru demnitarii găsiţi în incompatibilitate sau în conflict de interese sunt alte prevederi contestate în procese.

Toţi au contestat diverse articole din Legea ANI sau chiar actul, în totalitate.

Curtea Constituţională a amânat în mai multe rânduri să se pronunţe în aceste cauze, în trecut luând din nou decizia de a repune pe rol câteva dosare în care se contesta legea de funcţionare a ANI sau la legea referitoare la exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice.Autor:
Mădălina Verman
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
29 Aprilie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza