CCR a decis:Crin Antonescu rămâne preşedintele Senatului

Judecătorii Curţii Constituţionale a României au respins sesizarea PDL privind hotărârea Parlamentului de revocare a lui Vasile Blaga din funcţia de şef al Senatului. Drept urmare, Crin Antonescu rămâne preşedinte al acestei Camere.

Adăugat: 27 Septembrie 2012
Ultima actualizare:27 Septembrie 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

CCR a respins ca inadmisibilă sesizarea PDL privind dispoziţiile articolului 30 alineatele (3) şi (4) din Regulamentul Senatului şi ca neîntemeiată partea referitoare la hotărârea plenului Senatului de revocare a lui Vasile Blaga din funcţia de preşedinte al acestei Camere precum şi hotărârea privind numirea lui Crin Antonescu la şefia acestui for legislativ.

Decizia de respingere în primul caz vine ca urmare a declarării neconstituţionale a dispoziţiilor alineatului 1 din acelaşi articol - 30, încă din 2005, la care fac trimitere prevederile criticate de PDL şi pe care Senatul nu le-a pus în acord cu decizia CCR de atunci nici până în prezent.

În ceea ce priveşte cele două hotărâri ale Senatului, CCR a decis respingerea, deoarece s-a pronunţat anterior, pe 9 iulie, în acest caz.

Autorii sesizării susţineau că, în cadrul procedurii de revocare a lui Vasile Blaga, Senatul era obligat să verifice dacă propunerea îndeplineşte condiţiile de validitate, dacă înscrierea pe ordinea de zi a plenului reunit în sesiune extraordinară este regulamentară şi să constate faptul că propunerea de revocare este inadmisibilă întrucât nu provine de la grupul parlamentar care l-a propus pe Blaga.

Blaga: Nimeni nu mai poate acuza CC de o anumită implicare politică  

    
Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat, joi, că respingerea de către CC a sesizării PDL privind revocarea preşedintelui Senatului arată că nimeni nu poate acuza Curtea de o anumită implicare politică.
    
"Nu am comentat niciodată deciziile CC, dar din decizia de astăzi nimeni nu mai poate acuza Curtea de o anumită implicare politică, cum a făcut USL în timpul şi după referendum", a precizat Blaga.
    
Liderul PDL crede că prin decizia CC va fi reglementată situaţia raportului dintre Constituţie şi Regulamentul Senatului.
    
"Înainte erau decizii ale CC că un preşedinte al Senatului nu putea fi revocat decât la cererea grupului parlamentar care l-a propus, cu excepţia cazului în care încălca Regulamentul. După această decizie a CC, în motivare Curtea va reglementa situaţia raportului dintre Constituţie şi Regulamentul Senatului, în interpretarea că la începutul legislaturii este ales un preşedinte al Senatului şi de câte ori se va schimba majoritatea Senatului se va putea schimba şi preşedintele Senatului", a spus Blaga.
    
În 3 iulie, liderul PDL Vasile Blaga a fost revocat din funcţia de preşedinte al Senatului, în această poziţie fiind ales preşedintele PNL Crin Antonescu.

Decizia a fost contestată ulterior la CCR, însă, la momentul respectiv, judecătorii au respins cererea ca fiind inadmisibilă, decizia survenind în urma unor modificări făcute de Guvern prin care judecătorii CC nu mai aveau puterea de a analiza hotărârile Parlamentului.Autor:
Mădălina Verman
Editor:
Flori Doman
Adăugat:
27 Septembrie 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza