CCR a amânat decizia privind descentralizarea

PDL a sesizat la Curtea Constituţională Legea descentralizării, adoptată luna trecută de către Guvern prin angajarea răspunderii în faţa Parlamentului.

Adăugat: 11 Decembrie 2013
Ultima actualizare:11 Decembrie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Curtea Constituţională a amânat pentru 10 ianuarie discutarea sesizării privind Legea descentralizării.

Curtea a primit din partea Guvernului, la solicitarea judecătorilor, aproximativ 4 mii de pagini de documente care au stat la baza adoptării actului normativ.

De asemenea, Curtea a cerut avizele instituţiilor implicate în procesul de descentralizare.

PDL a sesizat la Curtea Constituţională Lgea descentralizării, adoptată luna trecută de către Guvern prin angajarea răspunderii în faţa Parlamentului.

Sesizarea PDL a fost depusă la Secretariatul General al Camerei Deputaţilor, în document menţionându-se că legea încalcă dispoziţiile constituţionale din articolul 1 (aliniate 1, 3, 4 şi 5), articolul 61 (aliniat 1), articolul 102 (aliniat 1), articolele 120-122, articolele 114 şi 136.

Sesizarea atrage atenţia, printre altele, asupra procedurii de asumare a răspunderii de către Guvern pe acest act legislativ, în condiţiile în care CCR a reglementat în 2009 că Guvernul îşi poate angaja răspunderea numai ca excepţie şi dacă structura majorităţii parlamentare s-a schimbat de la momentul alegerilor.

Potrivit un comunicat al PDL transmis la acea dată, legea încalcă principiile fundamentale ale descentralizării şi principiile constituţionale în ce priveşte purtătorii autonomiei locale care sunt consiliile locale şi primarii, în timp ce consiliul judeţean este coordonator al activităţii acestora.
  
PDL susţine şi că proiectul încalcă articolul din Constituţie care consacră unitatea statului român.

"Procesul de descentralizare propus prin această lege este de natură să pună în cauză caracterul unitar al statului român, precum şi asigurarea coerentă a conducerii generale a administraţiei publice, în respectul Constituţiei şi în limitele legii. (art. 1 alin. (1) şi (3), precum şi a art. 102 alin. (1) din Constituţia României)", se menţionează în sesizarea democrat-liberalilor.

Totodată, aceştia consideră că legea permite transfer de proprietate între unităţile administrativ-teritoriale fără hotărâre de Guvern, iar acest lucru reprezintă o încălcare a legii privind proprietatea publică şi privată, care este materie de drept constituţional prin articolul 136 din Legea fundamentală.

În 19 noiembrie, Guvernul şi-a asumat răspunderea în Parlament pentru Legea descentralizării.
 Autor:
Mădălina Verman
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
11 Decembrie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza