CCR a admis sesizarea lui Călin Popescu Tăriceanu
CCR a constatat un conflict juridic între Guvern şi DNA, când s-a declanşat ancheta privind emiterea OUG 13.
Articol de Radiojurnal, 27 Februarie 2017, 16:23
Curtea Constituţională a constatat un conflict juridic între Guvern şi Direcţia Naţională Anticorupţie când s-a declanşat ancheta privind emiterea Ordonanţei 13. Sesizarea a fost făcută de preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu.
"Dacă Parchetul s-ar fi limitat, în acţiunea sa, să verifice dacă în mod concret s-a săvârşit vreo infracţiune în legătură cu acele fapte, lucrurile s-ar fi derulat în mod firesc, fără apariţia unui conflict. Parchetul Naţional Anticorupţie a început însă o acţiune care s-a marcat prin /.../, la Ministerul Justiţiei, la audieri de la cel mai mic până la cel mai mare, în legătură cu felul în care au fost adoptat un act normativ", a spus Valer Dorneanu, preşedintele Curţii Constituţionale.
Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat, astăzi, că nu a găsit indicii de folosire a influenţei în dosarul privind emiterea controversatei Ordonanţe 13 şi a clasat o parte din dosar.
Cauza a fost, însă, trimisă la Parchetul General, întrucât procurorii anticorupţie au sesizat posibile infracţiuni, de favorizare a făptuitorului, prezentarea cu rea credinţă de date inexacte, sustragerea sau distrugerea de înscrisuri şi fals intelecutal.
Între altele, DNA are suspiciuni că la Ministerul Justiţiei ar fi fost distrus un document, este vorba despre avizul iniţial, care era negativ, dată de Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul, în cazul Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului numărul 13.
Fostul ministrul al justiţiei, Florin Iordanche, a declarat că nu ştie despre ce este vorba, iar actualul ministru, Tudorel Toader, nu a avut niciun comentariu pe această temă.
Dosarul, trimis la Parchetul General, a fost înregistrat pe rolul secţiei de urmărie penală şi criminalistică.