Cazanciuc cere intervenţia CSM în cazul declaraţiilor unor politicieni liberali
Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a solicitat,Consiliului Superior al Magistraturii să verifice dacă recentele declaraţii ale unor politicieni liberali au adus atingere sau nu independenţei justiţiei.
Articol de Radio România, 13 August 2015, 07:19
Sesizarea ministrului Justiţiei vine după ce, marţi, copreşedintele executiv al PNL Cluj, Mihai Seplecan, a cerut demisia procurorului general Tiberiu Niţu.
Acesta este nemulţumit că Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a decis să nu înceapă urmărirea penală a premierului Victor Ponta, deşi judecătorii au stabilit anterior că guvernul a încălcat legea prin neorganizarea de alegeri parţiale pentru şefia Consiliului Judeţean Cluj.
În replică, ministrul Justiţiei aminteşte că le-a cerut în repetate rânduri politicienilor să se abţină de la a comenta deciziile magistraţilor şi de a lansa atacuri personale la adresa procurorilor şi judecătorilor.
"În condiţiile în care Consiliul Superior al Magistraturii nu s-a autosesizat încă în urma atacurilor lansate de PNL la adresa procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, am considerat că este de datoria mea, în calitate de membru de drept al CSM, să cer Consiliului să verifice dacă prin declaraţiile şi atacurile lansate nu a fost încălcată independenţa justiţiei", arată ministrul, întru-un comunicat.
"Consider că această campanie de presiune la adresa magistraţilor este inadmisibilă mai ales în condiţiile în care se cere în mod public intervenţia într-o cauză aflată pe rol, lucru absolut ilegal în orice stat democratic. Demn de remarcat este că acest atac, pornit de la un lider local al PNL, a fost continuat de un deputat aparţinând acestui partid, ceea ce face ca această presiune asupra justiţiei să se considere şi într-o încălcare a principiul separării puterilor în stat", mai arată Robert Cazanciuc.
Cazanciuc susţine că '"modul în care lideri ai PNL privesc actul de justiţie şi independenţa magistraţilor, făcând presiuni asupra procurorului general pentru a schimba o decizie a unui procuror de caz, denotă nu numai necunoaşterea principiilor constituţionale şi legale care guvernează justiţia din România, dar şi o mentalitate periculoasă conform căreia actul de justiţie trebuie să se subordoneze intereselor politice ale PNL".