Catherine Ashton: Pacea şi securitatea trebuie să domine dezbaterile

Reuniunea anuală a diplomaţiei române continuă joi la Bucureşti, cu analize privind vecinătatea estică, în special criza ucraineană şi efectele sale majore în plan regional şi internaţional.

Adăugat: 28 August 2014
Ultima actualizare:28 August 2014

Politica Romaneasca
Foto: înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton şi ministrul de Externe, Titus Corlăţean
trimite pe mail

Vecinătatea estică a Românei se află, de altfel, printre subiectele discutate de diplomaţii români cu înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton, care a susţinut aspiraţiile europene ale Republicii Moldova, Georgiei şi Ucrainei.

Potrivit reporterului RRA, Carmen Gavrilă, Catherine Ashton a prezentat politica de ansamblu a uniunii faţă de spaţiul estic. 

Din punctul de vedere al UE, primul pas pentru calmarea crizei din Ucraina ar trebui să fie o încetare a conflictului, după care să se treacă la negocieri.

Şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, a declarat la reuniunea diplomaţiei române că UE favorizează dialogul. 

"Pacea şi securitatea trebuie să domine dezbaterile ca să putem ajunge la o încetare a focului, dar şi ca să ne asigurăm că graniţele sunt securizate", a afirmat înaltul oficial european.

Catherine Ashton a mai spus că politica externă a Uniunii a fost şi este concentrată pe vecinătate, inclusiv în sud, pe teme ca Irak, Siria şi Libia.

Reprezentantul UE a mai precizat că Uniunea Europeană susţine un acord solid de încetare a focului în Gaza.

"Analizăm ce se poate întâmpla după încetarea focului şi oportunităţile care pot apărea de aici, pentru a reveni la ambiţia de a avea soluţia cu două state, care, noi credem, poate asigura stabilitate şi securitate", a arătat aceasta.

Şefa diplomaţiei europene a salutat contribuţia României la politic externă a UE şi a arătat că în rândurile serviciului de acţiune externă al Uniunii sunt mulţi români.Autor:
Carmen Gavrilă
Editor:
Simona Mihaescu
Adăugat:
28 August 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza