Cătălin Predoiu susţine că Bruxelles-ul apreciază reforma din justiţia română

Ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat de la Bruxelles , că asumarea şi aplicarea reformelor de către magistraţi reprezintă priorităţile României în perspectiva raportului de vară referitor la evoluţia justiţiei.

Adăugat: 17 Ianuarie 2012
Ultima actualizare:17 Ianuarie 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Cătălin Predoiu a discutat cu vicepreşedintele Comisiei Europene, Viviane Reding, comisarul pentru afaceri interne Cecilia Malmström şi cu secretarul general al Comisie, Catherine Day, despre raportul din vară referitor la evoluţia justiţiei, dar şi despre cel interimar care va fi prezentat în săptămânile viitoare.   

Nu ar fi vorba despre critici, a spus Cătălin Predoiu, dar în toate cele trei întâlniri avute, respectiv cu vicepreşedintele Comisiei, Viviane Reading, Comisarul pentru afaceri interne, Cecilia Malmstrom şi cu secretarul general al Comisiei, Catherine Day s-a insistat asupra rolului avut de Consiliul Superior al Magistraturii, de preşedinţii curţilor de apel şi de fiecare magistrat în parte în asumarea reformei şi aplicarea măsurilor adoptate până acum. 

El a declarat că în întâlnirile avute s-a insistat pe rolul pe care îl are Consiliul Superior al Magistraturii şi preşedinţii curţilor de apel, fiecare magistrat în parte, în asumarea reformei şi implementarea măsurilor care au fost până acum adoptate cu succes de către guvern şi parlament.  

Predoiu a mai spus că au fost apreciate activităţile DNA şi ANI, dar şi punerea în aplicare a noului Cod Civil şi a Legii privind responsabilitatea disciplinară a magistraţilor.

''Au fost extrem de apreciate reuşitele din ultimele luni, în special punerea în aplicare a noului Cod Civil şi legea privind responsabilitatea disciplinară a magistraţilor. În acelaşi timp, s-a subliniat necesitatea continuării măsurilor pregătitoare pentru punerea în aplicare a noului Cod Civil, începând cu 1 iunie 2012, şi finalizarea alocării de resurse umane în perspectiva punerii în aplicare a Codului Penal şi a celui de Procedură Penală, a apreciat ministrul justiţiei.

La capitolul realizări se înscrie strategia naţională anticorupţie, punerea în aplicare a noului cod civil şi a legii privind responsabilitatea disciplinară a magistraţilor, rămâne în lucru finalizarea alocărilor de resurse umane în perspectiva aplicării codului penal şi a celui de procedură penală.

Cătălin Predoiu a subliniat că raportul din vară va constitui o analiză mai complexă decât de obicei, pentru că va analiza întreaga perioadă de aplicare a mecanismului prin care Comisia verifica şi face recomandări cu privire la evoluţia justiţiei.

Ridicarea acestui mecanism a fost considerată în ultimii ani un obiectiv pe care România ar trebui să îl atingă cât  mai repede, Cătălin Predoiu atrage atenţia că în acest scop, România trebuie să poată arăta că procesul de reformă a justiţiei e unul ireversibil.

Dincolo de poziţia coaliţiei, Cătălin Predoiu a  menţionat voturile opoziţiei în sprijinirea proiectelor de legi consacrate reformei, informează corespondentul Radio România.


 Autor:
Carmen Valică
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
17 Ianuarie 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza