Cât a plătit statul român pentru pandemie?

Statul român a cheltuit aproape 5 miliarde de lei pentru a acoperi plăţi cu caracter excepţional generate de pandemia de COVID-19.

Adăugat: 28 Mai 2021
Ultima actualizare:28 Mai 2021

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Statul român a cheltuit aproape 5 miliarde de lei, în primele patru luni ale acestui an, pentru a acoperi plăţi cu caracter excepţional generate de epidemia de COVID-19.

Potrivit Ministerului Finanţelor, veniturile la bugetul de stat au fost mai mari cu 20 de procente faţă de perioada similară din 2020, iar cheltuielile, cu 11 procente.

Specialiştii Ministerului Finanţelor subliniază că avansul semnificativ înregistrat de veniturile bugetare se datorează atât efectului de bază aferent perioadei martie-aprilie a anului trecut, când s-au adoptat măsuri fiscale menite să sprijine contribuabilii în contextul pandemiei, cât şi recuperării parţiale a unor categorii de venituri.

Majoritatea categoriilor de încasări au înregistrat evoluţii nominale pozitive, cele mai pronunţate remarcându-se în cazul celor din TVA, contribuţiilor de asigurări sociale, fondurilor europene şi impozitelor pe proprietate.

Sumele rambursate de Uniunea Europeană în contul plăţilor efectuate şi donaţii au totalizat 8,24 miliarde de lei în primele patru luni ale anului, în creştere cu aproape 40% faţă de nivelul înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut, mai relevă datele publicate de Ministerul de Finanţe.

Pe de altă parte, şi principalele categorii de cheltuieli au înregistrat creşteri, printre cele mai semnificative fiind cele cu investiţiile, +31,9%, cu asistenţa socială, +15,8% şi cele cu personalul, +5,7%.Autor:
Radiojurnal
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
28 Mai 2021


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza