Cartel Alfa cere dezbatere publică pe Legea descentralizării

Confederaţia Naţională Sindicală "Cartel Alfa" cere retragerea de pe agenda guvernului a proiectului de lege privind descentralizarea şi punerea sa în dezbatere publică.

Adăugat: 12 Noiembrie 2013
Ultima actualizare:12 Noiembrie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

"Cartel Alfa"  precizează, într-un comunicat, că modul în care acest proiect de lege propune realizarea procesului de descentralizare este inacceptabil şi va avea grave consecinţe asupra funcţionării unor instituţii publice, viciind profund actul administrativ.

"Sub masca grijii faţă de cetăţean, nu se realizează altceva decât întărirea mafiei locale şi acordarea de puteri discreţionare baronilor judeţeni, subminând controlul eficient al instituţiilor statului în domenii în care acesta, în baza prevederilor constituţionale, îşi exercită suveranitatea", se scrie în comunicat.

Potrivit Confederaţiei Sindicale, proiectul privind descentralizarea are o serie de deficienţe majore, una dintre acestea fiind plasarea în poziţie de conflict de interese a autorităţilor judeţene, în raport cu instituţiile statului care trebuie să le controleze activitatea.

"Descentralizarea deciziilor şi resurselor aferente unor servicii publice de bază, cum ar fi sănătatea, educaţia, standardele de mediu, prezintă un risc real ca furnizarea acestor servicii vitale pentru comunitate să ajungă să depindă direct de (in)capacitatea administrativă a autorităţilor locale, ducând, astfel, la inegalităţi sau discriminări", se mai arată în document.

Guvernul va aproba joia viitoare, în şedinţă, Legea descentralizării şi bugetul pe 2014, urmând ca aceste acte normative să fie transmise Parlamentului, a anunţat premierul Victor Ponta.

"Săptămâna viitoare, şedinţa de Guvern va fi joi, pe 14 (noiembrie - n.r.), deoarece pe 13 (noiembrie - n.r.) vreau să finalizăm în şedinţe informale cu fiecare ministru în parte cele două proiecte esenţiale, şi anume bugetul, să-l trimitem la Parlament pe 14, şi descentralizarea pe care, de asemenea, să o trimitem la Parlament pe 14", a precizat Ponta în şedinţa de guvern de miercuri.Autor:
Radio România
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
12 Noiembrie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza