Cardul de sănătate, obligatoriu de la 1 Mai

De la 1 Mai, cardul de sănătate devine obligatoriu, potrivit prevederilor legale.

Adăugat: 1 Mai 2015
Ultima actualizare:1 Mai 2015

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Orice prezenţă la medicul de familie, spital sau farmacie este decontată numai în baza cardului de asigurări. În lipsa acestuia este necesară o adeverinţă specială de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

Medicii de familie spun însă ca sistemul nu este funcţional şi va crea haos şi nemulţumiri în rândul pacienţilor.

Vicepreşedinta Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei, susţine însă, că sunt multe disfunţionalităţi în folosirea cardului de sănătate.

"Cardurile nu pot fi activate sau activarea durează foarte mult. Chiar în acest momente ne confruntăm cu această situaţie. Serviciile medicale nu se pot valida cu cardul, cel puţin din ceea ce am încercat până acum, procedura de deblocare a cardului este greoaie, cronofagă şi necesită cunoştinţe avansate de informatică pe care medicii nu le au, precum şi mulţi pacienţi nu au intrat în posesia cardului şi nici a adeverinţei în caz de refuz al cardului" a declarat aceasta.

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate admite, într-un comunicat, că există unele probleme de funcţionare a sistemului şi precizează că se caută soluţii pentru rezolvarea acestora.

Între timp, preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea, spune că este nevoie de înţelegere din partea pacienţilor şi a furnizorilorde servicii medicale, în perioada imediat următoare, pentru eventuale prelungiri ale consultaţiilor sau disfuncţionalităţi care pot apărea în sistem.

"Nu dorim ca un pacient care, din diverse motive, nu a intrat în posesia cardului să nu primească serviciu. Nu ne dorim ca un serviciu acordat de un furnizor de servicii medicale, în condiţii legale, să nu îi fie decontat, dar sigur că trebuie să monitorizăm aceste servicii, să ştim ce se întâmplă", a spus Ciurchea.

Vineri 1 Mai va fi asigurată permanenţa în toate casele de asigurări din ţară, pentru activitatea cu publicul.Autor:
Radio România
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
1 Mai 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza