Cardul de sănătate dă bătăi de cap autorităţilor şi pacienţilor

La aproape o săptămână de la intrarea obligatorie în vigoare a cardului de sănătate, medicii de familie denunţă deficienţe grave în funcţionarea acestuia.

Adăugat: 7 Mai 2015
Ultima actualizare:7 Mai 2015

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate anunţă că sistemul de implementare a cardului de sănătate este funcţional şi că de la zi la zi, un număr tot mai mare de servicii medicale se acordă în baza lui.

Pacienţii şi medicii de familie se mai confruntă însă cu numeroase probleme: de la deficienţe în funcţionarea softului, la proceduri greoaie de emitere a cardurilor pentru cei care nu le-au primit sau le-au pierdut.  

La aproape o săptămână de la intrarea obligatorie în vigoare a cardului de sănătate, medicii de familie denunţă deficienţe grave în funcţionarea acestuia care supun pacienţii la cozi interminabile, la confuzie şi haos.

Medicii, luaţi cu asalt de pacienţi

Corespondenţii Radio România Actualităţi transmit că medicii sunt luaţi cu asalt de pacienţii veniţi să-şi activeze noile carduri iar Casele de Asigurări, de cei care nu au primit cardul sau l-au pierdut.

Medicii se plâng că sistemul funcţionează extrem de greu.  

"Am o grămadă de pacienţi care au venit la ora 8:30 dimineaţa şi au plecat la ora 14:00, ceea ce pentru un bolnav este aberant şi este absurd", susţine un medic.

În comunicatele de presă oficiale autorităţile din Sănătate susţin că în spaţiul public au apărut mesaje eronate şi că de la o zi la alta numărul cardurilor activate se dublează.

Aşadar  sistemul funcţionează.

Război pe faţă Ministerul Sănătăţii - medici

Pe de altă parte Ministerul Sănătăţii şi CNAS susţin că există încercări disperate de compromitere a acestui sistem care încearcă să oprească frauda.

Într-o dezbatere la Radio România Actualităţi, preşedintele Casei, Vasile Ciurchea aminteşte că de cinci luni de zile autorităţile le-au spus pacienţilor că pot folosi cardul.  

"Dacă lumea ne-ar fi luat în serios că în niciun caz nu vom amâna intrarea cardului şi ar fi folosit cardurile sigur că până acuma ar fi învăţat să lucreze cu ele, până la acest moment am fi ştiut şi noi ce probleme are sistemul ca să le putem remedia şi atunci lucrurile ar fi fost foarte bune", a spus Vasile Ciurchea. 

Tot Vasile Ciurchea mai susţine că medicii de familie sunt cei care i-au oprit pe pacienţi să vină să activeze cardurile, ceea ce vicepreşedinta Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei, Sandra Alexiu neagă.  

"Am spus că pacienţii care nu prezintă cardul să fie îndrumaţi să vină cu el înapoi pentru că suportul legislativ de care vorbiţi nu există", a subliniat Sandra Alexiu.

Deocamdată medicii sunt obligaţi să-i trateze pe pacienţi dacă sunt asiguraţi chiar şi în situaţia în care nu vor prezenta cadrurile, iar Casa de Asigurări de Sănătate promite că va deconta serviciile.Autor:
Cristina Grecu
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
7 Mai 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza