Capitalul românesc, sarcină strategică pentru oficialii de la Chișinău

Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Marian Lupu, s-a întâlnit, vineri, cu oameni de afaceri din România, potenţiali investitori.

Adăugat: 30 Aprilie 2011
Ultima actualizare:30 Aprilie 2011

Politica Romaneasca
trimite pe mail

”Prezenţa capitalului românesc în Republica Moldova este o sarcină strategică pentru autorităţile de la Chişinău”, a declarat, vineri, la București, Marian Lupu.


Șeful statului vecin a încurajat oamenii de afaceri români să investească în Republica Moldova și le-a prezentat acestora facilitățile fiscale oferite de țara sa.

 
”Impozitul pe profitul reinvestit este la nivel zero. Este un model care acţionează până la 1 ianuarie 2012, după care acest nivel va fi de 10 la sută, cupunerea în aplicare a unui pachet întreg de facilităţi pentru investitori. Sunt oferite scutiri pentru taxa pentru valoare adăugată la importurile care sunt incluse în capitalul social al companiilor. Există multe alte facilităţi. Am menţionat şi posibilitatea de a comercializa produsele moldoveneşti cu certificatul de origine al Republicii Moldova, fără aplicarea de taxe vamale. Deja, astăzi, în zona de est, mă refer aici la asemenea ţări ca Rusia, Ucraina, Kazahstan, Azerbaijan, Armenia şi multe alte state, cât şi în scurt timp, vreau să vă asigur că va fi semnat Acordul de liber schimb cu Uniunea Europeană”, a explicat Marian Lupu.


Ministrul economiei de la Chișinău, Valeriu Lazăr, a precizat că economia Republicii Moldova a trecut de momentul critic în traversarea crizei.


”Economia Republicii Moldova, practic a depăşit această criză, după un declin economic de minus 6 la sută la nivel de Produs Intern Brut, în 2009. Anul trecut am înregistrat o creştere economică de 6,9 la sută. Acest program anticriză şi-a propus să echilibreze, în primul rând, finanţele publice ca să ne ofere această ancoră absolut necesară pentru lansarea anumitor reforme şi altor politici economice, care au ţintit efectele acestei crize”, a mai arătat Valeriu Lazăr.


Exporturile româneşti în Republica Moldova au crescut anul trecut cu 10 la sută, importurile s-au redus cu 5,9 la sută.


Dan Dungaciu, expert în problemele acestui spaţiu, a precizat pentru RRA că, în acest spaţiu, relaţia dintre politic şi economic este extrem de puternică.


”Deci, primul lucru pe care trebuie să-l facă Republica Moldova, ca să se apropie de modelul european de a face afaceri şi de a dezvolta relaţii economice, este să decupleze politicul de economic. Dacă va face asta - şi deja Alianţa pentru Integrare Europeană a început să păşească pe acest drum - deja este un lucru important, pentru că asta va deosebi Republica Moldova de alte state din acest spaţiu, cel puţin din perspectiva datelor economice, asta ca primă idee. În al doilea rând, relaţia bilaterală dintre România şi Republica Moldova, aici există mai multe paliere. Primul palier este cel al canalelor pe care au început să pătrundă în Republica Moldova în special marile corporaţii sau marile firme din România, care se mută încet-încet, se duc înspre Republica Moldova sau care îşi trimit reprezentanţi acolo. Ăsta este un pas care deja a fost făcut şi lucrurile încep să se mişte destul de bine din acest punct de vedere, pentru că unele corporaţii găsesc şi capabilităţi şi oameni care să facă, să deschidă aceste uşi”, apreciază Dan Dungaciu.


 Autor:
Liza Diaconu
Editor:
Angela Bârgoan
Adăugat:
30 Aprilie 2011


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza