Candidații propuși de USR pentru noul guvern, audiați în Parlament

La Palatul Parlamentului continuă audierile candidaţilor propuşi de USR să formeze cabinetul Cioloş.

Adăugat: 19 Octombrie 2021
Ultima actualizare:19 Octombrie 2021

Politica Romaneasca
Foto: captură Youtube
trimite pe mail

Miniştrii nominalizaţi au primit avize negative pe bandă rulantă. Singura excepţie a fost până acum Cătălin Drulă, propus la Transporturi, în cazul căruia, în comisie, nu s-a întrunit numărul necesar de voturi pentru avizul negativ.

Componenţa noului executiv va fi supusă votului mâine în legislativ, iar avizele din comisii sunt consultative.

Candidaţii USR au fost criticaţi de reprezentanţii celorlalte partide care, în general, au votat fie împotriva acestora, fie s-au abţinut de la vot. Premierul desemnat Dacian Cioloş i-a însoţit pe cei propuşi a face parte din cabinetul său la audieri, dar a evitat să răspundă întrebărilor politice adresate de membrii comisiilor.

În documentul depus la Parlament, USR arată în programul de guvernare că îşi asumă un executiv al responsabilităţii naţionale, care să treacă ţara prin criză şi să pună bazele modernizării României.

PNL a anunţat, în această dimineaţă, că deputaţii şi senatorii liberali se vor abţine de la votul din comisii, dar şi de la votul de mâine din plenul reunit.

Este de aşteptat ca PSD să nu voteze cabinetul propus de Dacian Cioloş, dar o decizie o vor lua mâine dimineaţă, în timp ce UDMR a anunţat că va participa la şedinţa de plen de mâine, dar nu îşi va exprima votul.

În aceste condiţii, potrivit calculelor matematice, voturile favorabile învestirii Cabinetului Cioloş ar veni strict de la Uniunea Salvaţi România, care are 80 de parlamentari.

Pentru a fi învestit, noul guvern are nevoie de 234 de voturi favorabile.

USR susţine că voturile de astăzi din comisii nu au nici o legătură cu măsurile din program sau calitatea miniştrilor, dar arată că s-a format 'o nouă majoritate USL' în Parlament, întrucât parlamentarii PSD şi PNL resping 'braţ la braţ' candidaţii propuşi.

Premierul desemnat Dacian Cioloş a anunţat că va face o declaraţie de presă, în această seară, la finalul audierilor.Autor:
Alina Stănuţă
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
19 Octombrie 2021


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza