Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Candidaţii la prezidenţiale, în faţa urnelor de vot

Candidaţii la alegerile prezidenţiale au făcut o serie de declaraţii după exercitarea dreptului la vot.

Candidaţii la prezidenţiale, în faţa urnelor de vot

Articol de Simona Mihăescu, 02 Noiembrie 2014, 09:00

Ora 7.00 Gheorghe Funar a fost primul dintre cei 14 candidaţi care a votat, el ajunfând la secţia de votare înainte chiar de ora 7.00, ora de deschidere a votului.

El şi-a exercitat acest drept, în Bucureşti, la secţia deschisă la Liceul "Ion Luca Caragiale", unde a venit îmbrăcat în costum popular.

Funar a declarat că a votat la alegerile de duminică pentru un preşedinte de ţară român, ortodox, cu frica lui Dumnezeu, iubitor de neam, care e dispus să se sacrifice pentru binele ţării.

Candidatul independent Gheorghe Funar a spus că anticipează o participare "de cel puţin 80% la vot".

Ora 9.00 Mirel Mircea Amariţei, candidatul Partidului Prodemo, a declarat că votează pentru progresul şi democraţia României. Acesta le-a transmis românilor să nu se lase influenţaţi de promisiunile electoratului.

"Români, nu vă lăsaţi influenţaţi de slogane! Mergeţi la vot, votaţi cu sufletul, cu inima şi cu ochii minţii pentru a-i noştri copii şi pentru un viitor!", a îndemnat candidatul Partidului Prodemo

Ora 9.00Elena Udrea, candidatul partidului Mişcarea Populară a votat la liceul Mihai Eminescu din capitală.

Ea a venit însoţită de staful său de campanie, iar după exercitarea votului a declarat că a votat pentru o Românie frumoasă.

”Am votat pentru o Românie frumoasă. România se află la o răspântie de drumuri, o răspântie istorică de drumuri. Am votat pentru o justiţie independentă, pentru un stat de drept puternic şi prosperitate. Am votat pentru un preşedinte capabil să ducă România un pas înainte. Am votat pentru un președinte patriot, liber, neșantajabil, care să aibă stăpân doar poporul lui. Am votat cu încrederea că o femeie poată să facă ceva la fel de bun ca un bărbat”, a spus Elena Udrea.

Ora 9.10. Teodor Meleşcanu, candidatul independent la alegerile prezidenţiale, a declarat duminică, la ieşirea de la urne, că l-a bucurat foarte mult că a putut să prezinte oamenilor un alt profil de candidat.

"M-a bucurat foarte mult faptul că am putut să prezint oamenilor un alt profil de candidat, un candidat echilibrat, experimentat, cu iubire de oameni şi dragoste faţă de ţară. Restul e problema lor", a afirmat Meleşcanu, adăugând că a fost foarte greu să-şi găsească numele pe buletinul de vot, deoarece scrisul e foarte mic.

Teodor Meleşcanu a votat la liceul Nicolae Toniza din Bucureşti.

9.30.Klaus Iohannis, candidatul Alianţei Creştin Liberale (ACL) la funcţia supremă în stat, a votat la Sibiu.

El a declarat, după vot, că este foarte optimist în ceea ce privește rezultatul de duminică al alegerilor.

"Este o zi foarte frumoasă, am înţeles că prezenţa la vot, cel puţin în secţia mea de votare este foarte bună. Sunt foarte optimist. Am primit și telefoane și sms-uri şi mail-uri, toate cu gânduri bune. Acelaşi gând bun îl transmit și eu tuturor românilor", a declarat Klaus Iohannis.

Acesta a fost prezent alături de soţia sa, Carmen, şi de un grup de susţinători.

Acesta a recunoscut că are emoții, însă spune că speră ca românii să se mobilizeze la vot duminică. "Eu sper că da", a răspuns Iohannis, întrebat dacă crede că românii se vor prezenta în număr mare la urne.

Ora 9.45 Călin Popescu Tãriceanu, candidat independent în alegerile prezideţiale a votat Clubul Şcolar Sportiv nr. 5 din Capitală.

El a fost însoţit de soţia sa, dar şi cu colegii Radu Stroe, Daniel Chiţoiu, Andrei Gerea şi Cristian David.

În mesajul său Tăriceanui a spus că trebuie "să întoarcem o pagină care să însemne revenirea la normalitate, la instituţii puternice, credibile în faţa cetăţenilor".

"Cred că România a avut prea mult de suferit în aceşti ultimi zece ani şi merită mai mult, merită mai bine", adăugând că şi-ar fi dorit ca această campanie pentru alegerile prezidenţiale să fi fost mai mult axată pe programele şi obiectivele candidaţilor.

Ora 9.50 Szilagyi Zsolt, candidat la Preşedinţia României din partea Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), a declarat, după ce şi-a exercitat dreptul electoral la Oradea, că a votat "pentru transilvanizarea României".

"Votul, întotdeauna, este sărbătoarea democraţiei. Noi am votat pentru o Românie prosperă, europeană, normală, o Românie care fructifică puterea regiunilor, o Românie care respectă autonomia regiunilor istorice, o Românie în care toţi se simt acasă, o Românie primitoare, o Românie care este transilvanizată. Am votat pentru transilvanizarea României", a spus Szilagy Zsolt.

Ora 10.00.William Brînză, candidatul Partidului Ecologist Român la alegerile prezidenţiale, a declarat, la ieşirea de la urne că şi-a prezentat "CV-ul pentru angajare", adăugând că speră ca alegătorii să-l angajeze în funcţia de preşedinte al ţării.

"Mi-am prezentat CV-ul pentru angajare astăzi şi sper ca cei 18 milioane de cetăţeni să mă angajeze, pentru că am cea mai bună ofertă, în cel mai bun program. Am votat în primul rând pentru preţuirea mamei, pentru preţuirea femeii şi am votat pentru ca micuţii noştri să crească sub ochii mamelor iar tinerii noştri să nu mai fie nevoiţi să plece din ţară", a spus candidatul PER.

La ora 10.00, a votat, în Bucureşti şi Victor Ponta, candidatul Alianţei PSD-UNPR-PC

Victor Ponta, a spus că a votat şi pentru că "a venit vremea reconstrucţiei"

"Cred că din această iarnă vom fi cu adevărat o ţară democratică, o ţară europeană şi că, după 10 ani de război şi de distrugere, putem să ne apucăm să construim. Şi o să construim şi în București, şi în Transilvania, şi în Moldova, şi pentru românii din afară pentru că, repet, după atâta război şi distrugere, e timpul să reconstruim", a declarat Victor Ponta la ieşirea din secţia de votare, unde a venit alături de soția sa, europarlamentarul PSD, Daciana Sârbu şi primarul general al Bucureştiului, Sorin Oprescu.

Ora 11.00Constantin Rotaru, candidatul Partidului Alternativa Socialistă la Preşedinţie, declară că a votat pentru o României pentru toţi românii.

El şi-a exprimat nemulţumirea pentru modul în care s-a desfăşurat actuala campanie pentru fotoliul de la Cotroceni.

"Din păcate, a fost o campanie electorală în care nu am avut posibilitatea noi, candidaţii, de a ne prezenta programele, să convingem electoratul cu ce am dorit să facem, dar consider că românii au devenit mult mai conştienţi de greutățile pe care le întâmpină şi de realităţile extrem de crunte cu care ne confruntăm. Televiziunile, în general, au alocat programele electorale altor scopuri, a fost DNA-ul un agent electoral foarte puternic, au fost iarăşi institutele de sondare a opiniei publice foarte puternice", a declarat Constantin Rotaru.

Ora 11.00.Candidatul UDMR la Preşedinţie, Kelemen Hunor, a votat în comuna sa natală, Cârţa, şi a declarat la ieşirea de la urne că a votat cu gândul la o Românie puternică, o Românie care respectă cetăţenii şi care va avea un cuvânt de spus în regiunea Mării Negre şi în Uniunea Europeană.

"Am votat cu gândul la o Românie puternică, o Românie care respectă cetăţenii, o Românie în care există un nivel de încredere foarte ridicat între toate segmentele societăţii, o Românie care va avea un cuvânt de spus în regiunea noastră, în Regiunea Mării Negre, dar şi în Uniunea Europeană, în sensul de a susţine o Uniune Europeană mai puternică din punct de vedere politic, economic, mai bine coordonată şi, în perspectivă şi din punct de vedere militar", a afirmat Kelemen Huno, citat de Agerpres.

Dan Diaconescu nu a putut să voteze

Candidatul PP-DD alegerile prezidenţiale, Dan Diaconescu, a declarat că nu a reuşit să voteze duminică la una dintre secţiile de la Liceul "Jean Monnet", deoarece adresa sa din buletin este în alt cartier.

El a declarat pentru jurnalişti că a primit această explicaţie de la comisie.

"Mi s-a explicat că, dacă am buletin de Bucureşti, trebuie să votez acolo unde este adresa din buletin, deşi am domiciliul flotant aici, pe o stradă din apropiere, iar din acest motiv fiica mea învaţă în această şcoală", a declarat el.

Diaconescu a mai spus că are domiciliul stabil în cartierul Militari şi că la ultimele alegeri a votat acolo unde a candidat, dar a considerat că, în baza dreptului de a candida la Preşedinţie, avea voie să voteze oriunde.

Ora 12.00. Monica Macovei, candidat independent a venit singură la secţia de vot şi a fost întâmpinată cu aplauze de aproximativ 20 de susţinători. Ea a votat la Şcoala Gimnazială "Tudor Arghezi" din Bucureşti.

După vot, Macovei a declarat că este încrezătoare în câştig, în vis şi în dreptate şi că nu are emoţii.

"De mult vrem să ne fie bine acasă. Astăzi votăm pentru visul nostru - dreptate. Şi fiecare dintre voi când mergeţi la vot gândiţi-vă ce înseamnă DNA pentru voi: un vis sau un coşmar. Nu opriţi visul, votaţi visul", a declarat Macovei.

Monica Macovei a îndemnat cetăţenii să iasă cât mai mulţi la vot, pentru că numai aşa se pot elimina posibilele fraude.

"Să iasă cât mai mulţi la vot, pentru că aşa ne putem transforma împreună ţara şi aşa putem reduce orice impact al unei posibile fraude. Cu cât ieşim mai mulţi la vot, cu atât ne transformăm ţara mai repede", a îndemnat Monica Macovei.

Ora 12.00.Preşedintele şi candidatul PRM, Corneliu Vadim Tudor, a votat în jurul prânzului, în Capitală.

Acesta a declarat, după vot, că vrea o schimbare la faţă a României şi o ţară curată în care poporul să o ducă mai bine.

Au început audierile în Dosarul Mineriadei din 1990
Știri 25 Aprilie 2024, 15:04

Au început audierile în Dosarul Mineriadei din 1990

Ministrul Justiţiei, Alina Ghorghiu, a declarat că speră că statul român îşi va achita această restanţă, Dosarul Mineriadei,...

Au început audierile în Dosarul Mineriadei din 1990
VIDEO Ședință de guvern la Timișoara
Știri 25 Aprilie 2024, 09:00

VIDEO Ședință de guvern la Timișoara

Propunerea ca şedinţa să se desfăşoare la Timişoara a venit din partea preşedintelui interimar al Camerei Deputaţilor, Alfred...

VIDEO Ședință de guvern la Timișoara
România și Coreea de Sud vor coopera în domeniul energiei nucleare
Știri 25 Aprilie 2024, 08:42

România și Coreea de Sud vor coopera în domeniul energiei nucleare

România este foarte interesată să lucreze cu parteneri internaţionali în dezvoltarea şi implementarea tehnologiei...

România și Coreea de Sud vor coopera în domeniul energiei nucleare
Guvernul vrea să introducă salariul minim european în România
Știri 24 Aprilie 2024, 10:08

Guvernul vrea să introducă salariul minim european în România

Sunt în discuţie mai multe formule de calcul, dar pentru început salariul minim brut ar urma să crească de la 1 iulie de la...

Guvernul vrea să introducă salariul minim european în România
România şi Coreea de Sud își extind cooperarea bilaterală
Știri 23 Aprilie 2024, 16:47

România şi Coreea de Sud își extind cooperarea bilaterală

Domenii precum apărarea, energia nucleară, investiţiile şi comerţul exterior s-au aflat în centrul convorbirilor dintre...

România şi Coreea de Sud își extind cooperarea bilaterală
Parlamentul a aprobat participarea militarilor români la constituirea unei grupări navale de deminare în Marea Neagră
Știri 22 Aprilie 2024, 17:15

Parlamentul a aprobat participarea militarilor români la constituirea unei grupări navale de deminare în Marea Neagră

Cu 261 de voturi pentru şi şapte împotrivă, plenul reunit a aprobat şi solicitarea şefului statului pentru participarea...

Parlamentul a aprobat participarea militarilor români la constituirea unei grupări navale de deminare în Marea Neagră
Preşedintele Klaus Iohannis este în vizită oficială în Coreea de Sud
Știri 22 Aprilie 2024, 13:50

Preşedintele Klaus Iohannis este în vizită oficială în Coreea de Sud

Coreea de Sud este prima ţară din regiunea Asia-Pacific cu care România a ridicat relaţiile la nivel de parteneriat strategic.

Preşedintele Klaus Iohannis este în vizită oficială în Coreea de Sud
Parlamentul se pronunță pe participarea Armatei Române la misiuni de securitate la Marea Roşie şi Marea Neagră
Știri 22 Aprilie 2024, 10:43

Parlamentul se pronunță pe participarea Armatei Române la misiuni de securitate la Marea Roşie şi Marea Neagră

Parlamentul se reuneşte în şedinţă comună pentru a supune aprobării solicitările preşedintelui Klaus Iohannis cu privire la...

Parlamentul se pronunță pe participarea Armatei Române la misiuni de securitate la Marea Roşie şi Marea Neagră