Când începe testarea pentru COVID-19 în Bucureşti

Proiectul îşi propune să obţină două hărţi, una care să arate pe unde a fost virusul COVID-19 şi cea de-a doua unde există virusul în acest moment în Capitală.

Adăugat: 30 Martie 2020
Ultima actualizare:30 Martie 2020

Politica Romaneasca
Foto: Adrian Streinu-Cercel, managerul Institului "Matei Balş". Sursa: captură
trimite pe mail

Săptămâna aceasta urmează să înceapă testarea pentru COVID-19 a unui eşantion de 10.500 de persoane din Bucureşti.

Pentru început este instruit personalul medical din spitalele din subordinea Primăriei, care vor merge să realizeze testele.

De asemenea, se pun la punct ultimele detalii în privinţa stabilirii eşantionului şi cine va anunţa locatarii imobilului ales.

Specialiştii susţin că se doreşte ca proiectul-pilot din Capitală să fie extins şi în alte localităţi din ţară.

Proiectul îşi propune să obţină două hărţi, una care să arate pe unde a fost virusul COVID-19 şi cea de-a doua unde există virusul în acest moment în Capitală.

Zonele în care se vor face testările vor fi stabilite de statisticieni.

Managerul Institului "Matei Balş", prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, precizează că împreună cu Institul de Sănătate Publică au fost modificate categoriile de vârstă care vor fi testate.

Adrian Streinu-Cercel: S-a făcut o reeşantionare. Important este ca lumea să înţeleagă că nu este vorba de o testare în masă, ci este vorba de o verificare de tip eşantion, în aşa fel încât pe un anumit număr de populaţie din Bucureşti, echivalentul statistic al populaţiei generale de circa 2 milioane, să ni se dea o imagine a modului în care acest virus circulă în Bucureşti. Mai mult decât atât, împreună cu colegii de la Institutul Naţional de Sănătate Publică am luat decizia să extindem acest proiect-pilot pe Bucureşti pe toate judeţele şi, efectiv, la nivel regional, în aşa fel încât următoarele acţiuni de intervenţie în focare să fie bazate pe o astfel de evaluare.

Medicul menţionează că testul va consta în luarea unor probe cu un tampon din gât şi nas şi a unei picături de sânge din deget.

Rezultatele vor fi anunţate a doua zi.Autor:
Adriana Turea
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
30 Martie 2020


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza