Câmpeanu: Venitul pentru consumatorii vulnerabili va cuprinde şi ajutorul pentru energie

Ministrul muncii, Mariana Câmpeanu, a declarat că lucrează cu Banca Mondială pentru a găsi soluţia cea mai bună privind acordarea ajutorului pentru consumatorii casnici de energie electrică.

Adăugat: 23 Ianuarie 2013
Ultima actualizare:23 Ianuarie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Ministrul muncii a declarat miercuri după întâlnirea cu reprezentanţii instituţiilor financiare internaţionale, că din 2015, venitul minim de inserţie va cuprinde, pe lângă ajutoarele de încălzire şi cel pentru susţinerea familiei, şi ajutorul pentru energie.

"Întrucât preţurile la energie vor creşte din aprilie, vom căuta o formă de acordare (a ajutorului pentru energie n.r), începând chiar din luna aprilie. O vom stabili împreună cu Banca Mondială pentru că ei fac o cercetare specială în acest scop. În momentul în care vom găsi o soluţie, o vom promova prin Guvern", a  spus ministrul muncii.

Mariana Câmpeanu a explicat  că "am primit un sprijin consistent şi vom lucra în continuare cu Banca Mondială pentru a găsi cea mai bună soluţie de acordare a ajutorului pentru consumul de energie electrică, pentru a stabili exact grupele cele mai vulnerabile, nivelul venitului de luat în calcul şi, eventual, alte elemente de care ţinem cont la acordarea ajutoarelor sociale".

Cât priveşte stabilirea nivelului venitului care va fi luat în calcul, ministrul de resort a spus că Ministerul Muncii "încearcă să găsească, împreună cu Banca Mondială, o formă cât mai favorabilă cetăţeanului".

"Să nu mai numărăm bibilici şi să găsim forma adecvată pentru ca persoanele care au nevoie de aceste ajutoare să le primească", a spus oficialul MMFPSPV.

Referindu-se la numărul de consumatori vulnerabili, Mariana Câmpeanu a estimat că ar putea fi în jur de câteva milioane de persoane.

De asemenea, ea a arătat că s-a estimat o creştere a facturii la energie cu circa 7 lei/lună, iar intenţia este să se ofere consumatorilor vulnerabili o sumă acoperitoare, "un pic mai mare, de pildă zece lei".

Întrebată dacă există surse de finanţare privind cheltuielile suplimentare pe care le va angaja ministerul în favoarea cetăţeanului, ministrul muncii a arătat că sursa ar fi impozitele care vor fi percepute companiilor din domeniul energiei, Ordonanţa privind impozitarea veniturile excedentare ale acestor companii fiind aprobată în şedinţa de Guvern de marţi.Autor:
Alina Dobrinescu
Editor:
Alina Dobrinescu
Adăugat:
23 Ianuarie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza