Câmpeanu: Pensii speciale pentru agricultori şi categorii cu "grad mare de uzură"

Guvernul îşi propune în următorii ani să reintroducă sistemul de pensii speciale, a anunţat luni dimineaţă, ministrul Muncii, Mariana Câmpenu.

Adăugat: 24 Decembrie 2012
Ultima actualizare:24 Decembrie 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Ministrul Muncii a explicat la România TV că este vorba despre două categorii de pensii noi:
cele pentru agricultori şi cele pentru lucrătorii din domenii cu grad mare de uzură, cum sunt mineritul, armata sau poliţia.

Mariana Câmpeanu a precizat că sistemul de cotizaţie s-ar putea modifica.

"În primul caz, pentru agricultori, s-ar putea cotiza la sistemul de pensii doar în perioadele în care se obţine un venit. În ambele situaţii, însă, se va respecta principiul contributivităţii", a spus Mariana Câmpeanu.

"Exista o propunere de o lege specială pentru oamenii care lucrează la sate, un sistem care se practică în Franţa şi care acolo a dat rezultate. Este cel legat de o combinaţie între contribuţia plătită de cel din agricultură şi un stimulent venit din partea statului. Dacă o persoană care lucrează în agricultură se asigură cu 10 lei la sistemul de pensii, statul mai adaugă 10 sau 20 de lei. Dar, dacă introducem acele sisteme de pensii pe conturi personale, şi cel care lucrează în agricultură să înceapă să contribuie, dacă îşi va vedea bănuţul lui pe contul lui" a explicat aceasta.

La sistemul de pensii pentru agricultori vor putea adera toţi cei care activează în domeniu, dar care nu puteau contribui până acum la bugetul de stat, deoarece agricultura este un sector în care veniturile sunt sezoniere şi destul de mici.

Conform noului sistem, oamenii vor putea contribui la fondul de pensii doar atunci când realizează venituri şi să-şi asigure, astfel, o pensie pentru la bătrâneţe.

Contribuţiile vor fi adaptate la ramura de activitate, a mai declarat Câmpeanu la România TV.

Al doilea sistem vizat de Guvern este aşa-numitul pilon 4, de pensii speciale, care va fi practic reintrodus pentru sectoarele care implică un un grad mai mare de uzură, cum ar fi Armata, Poliţia sau mineritul.

Mariana Câmpeanu a amintit că în 2007 a mai fost o asemenea propunere, dar care a fost abrobată de Guvernul Boc.

"A existat o propunere făcută prin 2007 şi aprobată în Parlament, dar abrogată de Guvernul Boc", a precizat ministrul.

Ministrul Muncii a precizat că anul 2016 ar fi termenul limită pentru adoptarea noilor măsuri.Autor:
Radio România
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
24 Decembrie 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza