Camera Deputaţilor a respins proiectul privind amnistia şi graţierea

Camera Deputaţilor a respins, astăzi, în sesiunea extraordinară, proiectul privind amnistia şi graţierea.

Adăugat: 28 August 2019
Ultima actualizare:28 August 2019

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Proiectul prevedea graţierea în întregime a pedepselor cu închisoare de până la cinci ani.

În condiţiile în care Ordonanţa de Urgenţă 114, aşa-numita ordonanţă a lăcomiei, a fost amânată de la dezbatere, discuţiile de astăzi din Camera Deputaţilor s-au concentrat pe abrogarea Legii recursului compensatoriu.

Acesta nu a primit ieri un raport din partea comisiei de specialitate, la fel ca în cazul Ordonanţei 114.

Opoziţia a solicitat, la începutul şedinţei, convocarea de urgenţă a Comisiei juridice pentru dezbaterea proiectului privind abrogarea recursului compensatoriu, astfel încât acesta să fie adoptat astăzi de plenul Camerei Deputaţilor.

PNL şi USR au atras atenţia că sesiunea extraordinară a fost convocată, în primul rând, pentru respingerea Legii recursului compensatoriu. 

Raluca Turcan, liderul deputaţilor PNL: Astăzi avem datoria să respingem şi Legea recursului compensatoriu, legea care favorizează mii de infractori, care amuşinează pe lângă faptele de corupţie şi care fac rău întregii societăţi româneşti. 

Cu 151 de voturi pentru şi unul împotrivă, plenul Camerei Deputaţilor a decis convocarea Comisiei juridice, însă deputatul social-democrat Neculai Dunavă a tras atenţia că va fi luată aceeaşi decizie de amânare a dezbaterilor, în condiţiile în care în circuitul legislativ se mai află un proiect similar, iar cele două iniţiative trebuie dezbătute împreună. 

Neculai Dunavă: Având în vedere faptul că suntem în sesiune extraordinară, şi am fost sesizaţi pentru dezbatere doar cu PL-x 281/2019, în sesiune extraordinară putem dezbate doar acest PL-x şi nu putem dezbate şi PL-x 287/2019, care are acelaşi obiect de reglementare.  eporter: Potrivit datelor Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, până în prezent aproape 20.000 de deţinuţi au fost eliberaţi în baza recursului compensatoriu, dintre care 840 au fost condamnaţi pentru infracţiunea de omor, 73 - pentru omor calificat, 191 - pentru traficul de minori şi 566 - pentru infracţiunea de viol.
 Autor:
Radiojurnal
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
28 August 2019


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza