Camera Deputaţilor a ratificat asocierea R.Moldova la UE

România este prima ţară din UE care a ratificat acordul de asociere a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, semnat săptămâna trecută, la Bruxelles.

Adăugat: 2 Iulie 2014
Ultima actualizare:2 Iulie 2014

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Deputaţii au aprobat ratificarea Acordului de asociere a Republicii Moldova la Uniunea Europeană cu 284 voturi  "pentru",  o abţinere şi un vot împotrivă.

politicaromaneasca.to a transmis LIVE VIDEO dezbaterile din Camera Deputaţilor.

În timpul dezbaterilor generale, ministrul de externe Titus Corlăţean, a declarat că semnarea acordului dintre Republica Moldova şi UE este un moment istoric, România fiind prima ţară care a susţinut Republica Moldova în eforturile sale europene.

"Acest acord reprezintă un pas înainte faţă de acordul anterior de cooperare între Republica Moldova şi UE, dar conţine în egală măsură un fundament solid pentru o viitoare integrare a Republicii Moldova în UE. Acest acord va genera efecte economice importante, pozitive, consecinţe începând cu creşterea PIB pe o medie de 5,4% astfel cum rezultă din evaluările Comisiei Europene şi UE pentru Republica Moldova", a spus Corlăţean de la tribuna Parlamentului.

Şi opoziţia a salutat semnarea acestui acord.

Deputatul PDL, Claudia Boghicevici a precizat că semnarea acestui document este o încununare a eforturilor diplomatice, iar Republica Moldova s-a angajat pe un traseu ferm către UE.

"Este, în primul rând, meritul cetăţenilor din Republica Moldova care au rezistat tuturor presiunilor şi au ales calea europeană. Putem spune că Republica Moldova este povestea de succes a parteneriatului estic şi a politicii de vecinătate a UE pentru că a respectat cu orice preţ angajamentele faţă de Uniune", a spus Boghicevici.

Prezent la dezbateri, premierul Victor Ponta le-a mulţumit senatorilor şi deputaţilor pentru că Parlamentul României este primul parlament care ratifică acest acord.

Deputaţii au ratificat şi acordurile dintre Uniunea Europeană , Ucraina şi Georgia.

În sesiune extraordinară se vor reuni, joi, şi senatorii, pentru a aproba proiectele de lege privind ratificarea acordurilor de asociere dintre cele trei state şi Uniunea Europeană.

Parlamentul de la Chişinău a ratificat acordul de asociere în lipsa opoziţiei

Parlamentul de la Chişinău a ratificat, miercuri, Acordul de asociere a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, semnat, săptămâna trecută, la Bruxelles.

Au votat pentru 59 din cei 63 de parlamentari prezenţi.

Opoziţia comunistă a refuzat să participe la votare şi a părăsit sala.

La şedinţă a asistat preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, transmite Corneliu Rusnac de la Radio Chişinău, post care aparţine corporaţiei Radio România.

Preşedintele Nicolae Timofti i-a îndemnat pe deputaţi să susţină ratificarea acordului.

El a subliniat că după asocierea politică şi economică la spaţiul comunitar urmează ca Republica Moldova să obţină statutul de candidat la aderare şi aderarea propriu-zisă la Uniunea Europeană.  

"Prin ratificarea Acordului de asociere urmează să întăriţi un al doilea mare succes după obţinerea regimului liberalizat de vize cu Uniunea Europeană. Următorul pas este să cerem şi să obţinem o perspectivă clară de aderare la Uniunea Europeană. Sunt încrezător că şi acest scop este realizabil. Trăiască Moldova în Uniunea Europeană!", a spus Timofti.

Opoziţia comunistă a criticat, însă, Acordul de asociere.

Liderul comuniştilor, Vladimir Voronin, a declarat că el ar ameninţa suveranitatea statului, întrucât deciziile luate la Chişinău vor trebui coordonate cu Bruxellesul.

Mii de oameni au cerut ratificarea acordului

În timp ce în parlament aveau loc dezbateri pe marginea Acordului de asociere, în faţa legislativului s-au adunat câteva mii de oameni care le cereau deputaţilor să ratifice documentul fără rezerve.

Negocierile pe marginea Acordului de Asociere a Republicii Moldova au fost iniţiate în ianuarie 2010 şi finalizate în iulie 2013, după 15 runde de consultări.

Documentul urmează să fie ratificat şi de organele legislative ale celor 28 de state membre ale UE.
  Autor:
Ioana Tănase
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
2 Iulie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza