Cablu submarin de transport al energiei electrice prin Marea Neagră către UE

Acordul semnat la Palatul Cotroceni este un document crucial şi ambiţios, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

Adăugat: 18 Decembrie 2022
Ultima actualizare:18 Decembrie 2022

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Azerbaidjan, România, Georgia şi Ungaria vor construi un cablu submarin pentru transportul energiei electrice prin Marea Neagră către Uniunea Europeană.

Acesta ar urma să fie finalizat în septembrie 2023. Acordul în acest sens a fost semnat sâmbătă, la Bucureşti, în prezent, preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Acordul semnat la Palatul Cotroceni este un document crucial şi ambiţios, a declarat preşedintele Klaus Iohannis şi a precizat că în actualul context de securitate este nevoie de solidaritate şi de o mai mare cooperare în regiune pentru a combate efectele războiului din Ucraina.

Klaus Iohannis: Acest acord constituie un cadru pentru cooperarea pe termen lung între ţările noastre, într-o serie de domenii foarte importante, mai întâi: producţia, transportul şi comercializarea de energie curată, apoi dezvoltarea unei noi structuri de transmitere, inclusiv un cablu submarin sub Marea Neagră.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, consideră că proiectul va crea multe oportunităţi, conectând cele două maluri ale Mării Negre, atât în ceea ce priveşte comunicarea digitală, cât şi energia.

Ursula von der Leyen: Cablul submarin din Marea Neagră este plin de posibilităţi pentru viitor. Georgia, cu un destin european, va avea şi ea mari beneficii. S-ar putea transforma ţara într-un hub pentru electricitate şi chiar să ajungă să fie integrată în piaţa internă de energie a Uniunii Europene. Şi, în sfârşit, cablul acesta va putea asigura electricitate vecinilor din Moldova şi din Balcanii de Vest. În privinţa Ucrainei va putea ajuta la reconstruirea ţării.

Preşedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, dar şi premierul Georgiei, Irakli Garibashvili şi-au exprimat disponibilitatea de a coopera cu ţările Uniunii Europene în domeniul energetic, în timp ce premierul Ungariei, Viktor Orban, a afirmat că istoria economiei europene, marcată de importurile de energie şi materii prime ieftine din Rusia s-a încheiat, astfel că trebuie identificate noi surse de energie regenerabilă pentru Europa.

În prezent este în curs de realizare studiul de fezabilitate pentru proiectul cablului submarin de transport de energie electrică pe Marea Neagră, iar termenul de finalizare este luna septembrie a anului viitor.Autor:
Oana Bâlă
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
18 Decembrie 2022


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza