Cabinetul Orban II, în fața Parlamentului

Premierul desemnat, Ludovic Orban, merge luni în plenul reunit al Parlamentului pentru a cere învestirea noului său cabinet.

Adăugat: 23 Februarie 2020
Ultima actualizare:23 Februarie 2020

Politica Romaneasca
Foto: Ludovic Orban. Sursa: gov.o
trimite pe mail

Cabinetul Orban 2, în aceeaşi structură şi componenţă, urmează să fie supus mâine votului plenului Parlamentului.

Doar patru din cei 16 miniştri propuşi au primit aviz pozitiv după cele trei zile de audieri în comisile de specialitate.

Social-democraţii au anunţat că nu vor participa la şedinţa de învestitură.

Ei doresc să aştepte decizia Curţii Constituţionale, care se va pronunţa tot mâine asupra sesizării privind un posibil conflict juridic între preşedinte şi Parlament privind desemnarea lui Ludovic Orban, din nou, în funcţia de premier.

Între timp, liberalii reafirmă că nu renunţă la alegerile anticipate.

Obiectivul PNL este în continuare declanşarea alegerilor anticipate, iar în opinia liderului liberal, Ludovic Orban, acesta este un obiectiv fundamental pentru ţară şi nu se poate renunţa la el.

Ludovic Orban: După părerea mea, vor fi alegeri anticipate. Cum să renunţăm la un obiectiv fundamental pentru România? Chiar faptul că Parlamentul respinge pe bandă rulantă acte normative adoptate de guvernul pe care îl conduc este de fapt un argument în plus pentru dizolvarea Parlamentului şi pentru organizarea de alegeri anticipate.

Pe de altă parte, social-democraţii au decis că săptămâna viitoare vor boicota şedinţa de plen în care va fi supus votului Cabinetul Orban 2.

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu: Luni vom fi prezenţi cu toţii la grupurile parlamentare şi nu vom participa la votul de învestire a domnului prim-ministrul desemnat Ludovic Orban, având o motivare foarte clară: aşteptăm răspunsul Curţii Constituţionale.

Lipsa deputaţilor şi a senatorilor PSD de la şedinţa plenului reunit ar putea duce la amânarea votului de învestitură pentru Cabinetul Orban 2 şi la întârzierea procedurii pentru alegerile anticipate.

De altfel, este de aşteptat ca săptămâna viitoare, Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului pentru alegerile anticipate parlamentare să intre în dezbaterea Camerei Deputaţilor, ca for decizional.Autor:
Alina Stănuţă
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
23 Februarie 2020


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza