Bun venit, Croaţia, în Uniunea Europeană!

Aderarea Croaţiei la Uniunea Europeană a fost marcată printr-o ceremonie la care au participat importanţi lideri europeni.

Adăugat: 1 Iulie 2013
Ultima actualizare:1 Iulie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Zeci de mii de persoane au aclamat, la miezul nopţii, la Zagreb, aderarea la Uniunea Europeană a Croaţiei, care devine, astfel, cel de-al 28-lea stat membru.

"Bine aţi venit în Uniunea Europeană!" - le-a urat preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, croaţilor veniţi să participe la ceremonie, înainte ca "Oda bucuriei" a lui Beethoven, Imnul Uniunii, să răsune în centrul Zagrebului.

La ceremonie au participat liderii instituţiilor europene şi ai mai multor state membre.

Preşedintele Croaţiei, Ivo Josipovic, s-a adresat croaţilor adunaţi în piaţa centrală din Zagreb şi în mod formal a "deschis un nou capitol din cartea de istorie a Croaţiei".

"Este ziua în care ne-am împlinit visurile, nu numai ale acestei generaţii, ci şi ale celor anterioare, ziua în care am creat bazele unei societăţi sigure, democratice şi europene pentru noile noastre generaţii" - a transmis Josipovic, subliniind că libertatea şi pacea sunt cele mai importante valori europene, pe care croaţii le împărtăşesc cu ceilalţi europeni.

Premierul croat, Zoran Milanovic, a salutat cetăţenii şi pe cei 170 de înalţi oficiali străini prezenţi în centrul Zagrebului, aprecind că îşi doreşte ca "unicitatea Croaţiei să fie recunoscută în diversitatea europeană".

"Un moment istoric",  după cum a spus, în discursul rostit cu câteva minute înainte de miezul nopţii, preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso.  

"Croaţia s-a schimbat enorm în ultimele decenii. E o ţară complet democratică, în care sunt respectate drepturile fundamentale şi domnia legii. În întreaga Europă, trebuie să acţionăm în fiecare zi pentru economii mai puternice, întărirea democraţiei şi un viitor mai bun. Provocările sunt enorme, dar, ca parte a familiei europene, Croaţia nu e singură", a spus José Manuel Barroso. 

Preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, a vorbit despre importanţa strategică a Croaţiei în regiune. 

"În ultimele luni, alături de Slovenia, aţi depăşit cu curaj obstacolele. De asemenea, alături de Bosnia Herţegovina, pe aceeaşi cale, Belgradul şi Pristina au ajuns la un acord istoric. Sunt sigur că vor urma şi alţi paşi înainte. Croaţia are un rol vital", a spus erman van Rompuy. 

Cu o populaţie de 4,4 milioane de persoane, Croaţia şi-a declarat independenţa în 1991.

După Slovenia, este cel de-al doilea stat din fosta Iugoslavie care devine membru al Uniunii Europene.Autor:
Carmen Valică
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
1 Iulie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza