Bugetul UE, sub lupa europarlamentarilor

Deputaţii europeni au votat o rezoluţie ce reprezintă poziţia Parlamentului European asupra cadrului financiar multianual, care stabileşte cheltuielile Uniunii Europene pe şapte ani.

Adăugat: 14 Iunie 2012
Ultima actualizare:14 Iunie 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Deputaţii europeni au votat miercuri o rezoluţie care insistă asupra necesităţii unei reforme esenţiale a sistemului de venituri ale bugetului Uniunii Europene.

Instituţia doreşte să transmită un semnal puternic şefilor de state şi guverne, înaintea Consiliului European din 28 şi 29 iunie.

Practic, se doreşte introducerea taxei pe tranzacţiile financiare, dar şi a unei noi taxe pe valoare adăugată, pentru reducerea contribuţiilor statelor membre.

Propunerea arată că Parlamentul European nu este pregătit să aprobe bugetul pe termen lung, adică pentru perioada 2014-2020, fără un acord politic privind reforma sistemului de resurse proprii care să pună capăt rabaturilor existente şi celorlalte mecanisme de corecţie.

Deputaţii europeni doresc ca de acum înainte veniturile Uniunii Europene să se bazeze strict pe taxe, să nu mai fie cotă parte din produsul intern brut.

Deputaţii susţin că acest lucru ar duce la scăderea contribuţiilor statelor membre la bugetul Uniunii.

Parlamentul nu va accepta mai puţini bani pentru bugetul european - a spus preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, pe 22 martie, în deschiderea Conferinţei privind cadrul bugetar pe termen lung.

El a adăugat că Uniunea Europeană va putea investi în creşterea economică în perioadele de criză doar dacă beneficiază de un buget rezonabil, asigurat doar din resurse proprii.

Taxa pe tranzacţii ar putea reduce contribuţiile statelor membre

În prezent, 75% din venitul pentru bugetul Uniunii Europene provine din statele membre, în funcţie de PIB-ul fiecăruia.

Negocierile se axează pe suma de bani pe care o aduce fiecare stat la bugetul european şi cât primeşte înapoi.

Comisarul pentru buget, Janusz Lewandowski, a declarat că implementarea taxei pe tranzacţiile financiare, discutată tot mai des în ultima vreme, ar putea reduce la jumătate contribuţiile statelor membre, până în 2020.

Asta, pentru că estimările arată că noua taxă ar putea aduce la bugetul Uniunii Europene 54 de miliarde de euro.

Conform Tratatului de la Lisabona, bugetul Uniunii Europene nu poate fi adoptat fără aprobarea Parlamentului European.Autor:
Adriana Leu
Editor:
Alice Vasiloiu
Adăugat:
14 Iunie 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza