Bugetul, salariile şi pensiile - priorităţile momentului

Preşedintele României, Traian Băsescu, a discutat cu partidele politice din arcul guvernamental despre priorităţile politice ale României.

Adăugat: 2 Noiembrie 2010
Ultima actualizare:2 Noiembrie 2010

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Preşedintele României, Traian Băsescu a invitat partidele politice parlamentare la consultări, temele fiind concluziile Consiliului European, perspectivele relaţiei cu FMI şi aderarea la Spaţiul Schengen.


Premierul Emil Boc a spus la finalul consultărilor că priorităţile pentru perioada următoare sunt adoptarea Legii bugetului 2011, a Legii salarizării unitare care se află în fază finală şi reexaminarea Legii pensiilor.


Primul ministru nu a exclus posibilitatea de a-şi asuma răspunderea pe Legea salarizării unitare, dacă în Parlament adoptarea legii va fi tergiversată.


El a adăugat că Legea pensiilor este foarte importantă în contextul angajamentelor cu instituţiile financiare internaţionale, pentru obţinerea următoarei tranşe de împrumut.


Premierul Boc a acuzat opoziţia că blochează reexaminarea Legii pensiilor la Senat, atitudine contrară intereselor României.


Primul ministru a menţionat, la capitolul priorităţi  şi absorbţia fondurilor europene, spunând că prin Legea bugetului va fi asigurată cofinanţarea proiectelor pentru infrastructură.


În privinţa aderării României la Spaţiul Schengen , premierul a precizat că în cadrul consultărilor s-a vorbit despre îndeplinirea obligaţiilor tehnice pe care România le are pentru a îndepliniri criteriile de aderare.


"Am discutat calendarul Schengen, îndeplinirea obiectivelor tehnice pe care România le are în perspectiva vizitei comisiei tehnice în 15-17 noiembrie", a spus Boc. 


Marko Bela: Avem nevoie de solidaritate în coaliţie


Liderul UDMR, Marko Bela a precizat că urgenţele perioadei următoare sunt Legea salarizării, bugetul pe 2011 şi Legea pensiilor.


UDMR susţine că Legea pensiilor ar trebui reexaminată doar la articolul referitor la vârsta pe pensionare, aşa cum a cerut preşedintele,  nu şi la alte articole , aşa cum intenţionează opoziţia.


Marko Bela a spus că în perioada următoare când trebuie adoptate aceste legi, este nevoie de solidaritate din partea caoliţiei, pentru a nu mai exista voturi necorelate, aşa cum s-a întâmplat în Parlament  în ultimul timp.


Negocieri pentru un nou acord cu FMI, în ianuarieLiderul minorităţilor naţionale, altele decât cea maghiară, Varujan Pambuccian, a declarat că la consultările cu preşedintele s-a discutat şi despre posibilitatea unui nou acord cu FMI, negociat în condiţii "mai calme", decât actualul acord pe care România îl are în derulare cu FMI.


El a precizat că cel mai probabil, negocierile pentru un nou acord cu FMI ar urma să înceapă în ianuarie.


"Sper ca acest acord să ducă la credibilizarea României pe pieţele financiare", a spus Varujan Pambucian.


Dialog real cu sindicatele


Preşedintele UNPR a reafirmat, la consultările de la Cotroceni,  dorinţa  de a contribui la stabilitatea politică a ţării într-o perioadă complicată din punct de vedere economic şi social.


UNPR îşi declară  ferm dorinţa ca între Guvernul României şi FMI  să existe o continuare a colaborării, "poate nu neapărat în forme identice cu cele ale actualului acord".


Marian Sârbu. a precizat că s-a discutat şi despre nevoia asocierii stabilităţii politice cu cea socială, lucru care nu este posibil  în lipsa unui dialog concret cu sindicatele şi patronatele.


UNPR susţine un dialog real cu sindicatele, pe tema posibilităţilor de  de creştere a salariului minim pe economie în limita fondurile exsitente sau  flexibilizarea pieţei muncii.


Marian Sârbu a precizat că recalcularea pensiilor militare nu va avea nicun fel de efect negativ, pentru că  pensiile sub valoarea de 3000 de lei, nu vor fi atinse.


Consultările de la Palatul Cotroceni cu preşedintele Traian Băsescu au avut loc în lipsa opoziţiei, care a refuzat invitaţia, motivând că aceste consultări sunt doar de imagine.


 Autor:
Luminiţa Apostolescu
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
2 Noiembrie 2010


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza