Bugetul pe anul viitor și certificatul verde, pe agenda coaliției

Liderii coaliţiei de guvernare continuă astăzi discuţiile asupra bugetului pe anul viitor.

Adăugat: 7 Decembrie 2021
Ultima actualizare:7 Decembrie 2021

Politica Romaneasca
Foto: Florin Cîțu, președintele PNL
trimite pe mail

Este aşteptată o analiză a ministrului de finanţe asupra impactului pe care l-ar avea unele măsuri pentru creşterea veniturilor la buget.

Şi certificatul verde este la atenţia coaliţiei.

Liberalii nu susţin introducerea de noi taxe în bugetul de stat pe anul viitor şi nici aşa-numita taxă de solidaritate, pe care o propun PSD şi UDMR.

Preşedintele PNL, Florin Cîţu, spune că această taxă nu se justifică în contextul economic actual.

Florin Cîţu a mai anunţat că ministrul de finanţe nu a prezentat încă varianta de buget pe anul viitor şi a precizat că deficitul bugetar a fost asumat, fiind o strategie discutată cu Comisia Europeană.

Florin Cîţu: Se pot face mai multe lucruri: poate Ministerul Finanţe să găsească resurse suplimentare de venituri sau poate să crească colectarea. Anul trecut a crescut colectarea. Veniturile la buget sunt mai mari, deci faţă de începutul anului, cu 20 de miliarde de lei. Faţă de 2020 sunt mai mari cu aproape 52 de miliarde de lei. Deci sunt bani, conformarea voluntară a crescut şi nu au crescut taxele. Deci se poate.

Aseară liderii coaliţiei au analizat taxa de solidaritate de 1% pentru companiile care derulează o cifră de afaceri de peste 100 de milioane de euro anual, dar nu au luat o decizie.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, spunea, la finalul reuniunii, că s-a agreat în schimb reducerea taxei pe valoare adăugată pentru gigacalorie la 5%.

O altă temă în discuţie la şedinţa coaliţiei va fi proiectul privind certificatul verde COVID.

Există două variante: fie adoptarea proiectului aflat pentru dezbatere la Camera Deputaţilor, fie un nou proiect, care ar urma să fie prezentat în perioada următoare de ministrul sănătăţii Alexandru Rafila.Autor:
Petruţa Dinu
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
7 Decembrie 2021


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza