Bugetul pe 2011 "se bazează pe creştere economică"

Proiectul de buget pe anul viitor prevedere reducerea cheltuielilor, dar şi o creştere economică de 1,5%.

Adăugat: 17 Decembrie 2010
Ultima actualizare:17 Decembrie 2010

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Comisiile reunite de buget-finanţe au început dezbaterea proiectului Legii bugetului de stat şi al asigurărilor sociale de stat pe 2011.


Obiectivele proiectului de buget ţin de continuarea consolidării fiscale, reducerea deficitului bugetar la 4,4% din PIB şi continuarea reducerii cheltuielilor curente, a afirmat ministrul Gheorghe Ialomiţianu în faţa Comisiilor de buget-finanţe.


Produsul intern brut va creşte cu 1,5%, anul viitor, la 544 de miliarde de lei, de la 511, anul acesta, iar rata şomajului va scădea la 6,9%, de la 7,5%, a mai spus ministrul de finanţe, în opinia căruia reducerea cheltuielilor curente va permite includerea în buget a unei sume mai mari de investiţii, de 25 de miliarde de lei.


Gheorghe Ialomiţianu susţine că mai bine avem un buget care poate fi criticat, decât deloc.


"Un buget realist, bazat pe creştere economică. Se promovează o politică prudentă, pentru că 2011 nu este un an făra griji, dar eu cred că prin măsurile care le-am luat putem să spunem că perioada grea a trecut, dar trebuie să fim prudenţi", a spus Ialomiţianu.


Opoziţia acuză: "Este un buget al grupurilor de interese"


Opoziţia apreciază  că bugetul, care nu are avizul Consiliului Economic şi Social, este unul nerealist prin supraevaluarea veniturilor.


"Acest buget nu este consecinţa unor rigori de disciplină financiară, ci este o victorie a grupurilor de interese", susţine social-democratul Viorel Ştefan, preşedintele Comisiei de buget-finanţe, din Camera Deputaţilor.


Comisiile au termen până duminică pentru finalizarea rapoartelor.


Acestea urmează să intre în dezbaterea plenului luni.


Bugetul de stat este considerat cea mai importantă lege anuală şi stabileşte resursele şi cheltuielile instituţiilor publice, în timp ce bugetul asigurărilor sociale de stat cuprinde veniturile si cheltuielile sistemului public de pensii.
 Autor:
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
17 Decembrie 2010


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza