Bugetul este construit pe baza constrângerilor impuse de legislativ

Bugetul pe 2016 a fost construit în baza unui set de constrângeri impuse de legislaţia adoptată de Parlament, care a determinat o majorare a cheltuielilor cu circa 12,6 miliarde de lei, a declarat, premierul Dacian Ciolos.

Adăugat: 10 Decembrie 2015
Ultima actualizare:10 Decembrie 2015

Politica Romaneasca
Foto: Dacian Cioloş, premierul României
trimite pe mail

Dacian Cioloş a mai spus mieruri seara, la o conferinţă de presă, că soluția nu o reprezinta respingerea acestor măsuri adoptate deja de Parlament, ci identificarea unor soluții pentru aplicarea proiectului bugetar.

În ceea ce privește obiectivul bugetar pe termen mediu( MTO ), premierul a declarat că, executivul este decis ca pe parcursul anului 2016 să creeze premisele pentru o realiniere a deficitului structural la aceste ţinte, astfel încât, pe termen mediu , să se ajungă la 1% deficit structural.

Potrivit proiectului, veniturile bugetului general consolidat reprezintă 31% din PIB, deficitul bugetar (cash) este estimat la 2,8% din PIB, iar cheltuielile bugetare vor crește cu 13 miliarde lei.

Pentru anul viitor se estimează o creștere economică de 4,1%, în condițiile aplicării măsurilor de stimulare economică cuprinse în noul Cod fiscal, precum și majorarea cu 3,5% a numărului mediu de salariați, în paralel cu diminuarea ratei șomajului, de la 5,1% la sfârșitul acestui an, la 4,8% la finalul anului 2016.

Câştigul salarial mediu brut pe economie va crește cu 7,2%, ceea ce creează premisele de majorare a câştigului salarial real pe economie cu 6,6 %.

De asemenea, s-a avut în vedere majorarea punctului de pensie cu 5%, începând cu 1 ianuarie 2016. Cheltuielile cu investiţii  reprezintă 5,1% din PIB, estimându-se o creștere de peste 4 miliarde de lei, față de 2015.

Sumele suplimentare sunt alocate în special pentru proiecte din domeniul Transporturilor, Apărării, Educației şi pentru finalizarea proiectelor din cadrul programelor cu finanţare nerambursabilă de la U.E. afererentă exerciţiului financiar 2007 – 2013.

AUDIO DECLARAŢIA INTEGRALĂ, PE PRIMA PAGINĂ, ÎN PLAYERUL AUDIO



Autor:
Petruţa Obrejan
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
10 Decembrie 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza