Bugetarii vor primi vouchere de vacanţă

Potrivit unui proiect de lege adoptat de Camera Deputaţilor, în sistemul bugetar, toţi salariaţii ar urma să primească doar tichete de vacanţă, după expirarea actualelor contracte colective de muncă.

Adăugat: 4 Iunie 2015
Ultima actualizare:4 Iunie 2015

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Camera Deputaţilor a adoptat, aproape în unanimitate, un proiect de lege care deblochează aplicarea unei ordonanţe din 2014 privind acordarea voucherelor de vacanţă, care pot fi folosite doar la unităţile turistice din ţară.

Actul normativ mai prevede că în sistemul privat angajatorul poate să ofere vouchere sau prime de vacanţă, după cum stabileşte la negocierile cu reprezentanţii angajaţilor.

În sistemul bugetar, însă, toţi salariaţii ar urma să primească doar tichete de vacanţă, după expirarea actualelor contracte colective de muncă.

Voucherele de vacanţă vor fi nominale, cu o valoare de maximum şase salarii brute minime pe economie şi se vor utiliza doar în unităţile de turism din ţară.

Legea prevede emiterea acestora atât pe suport electronic, cât şi pe hârtie.

"Bugetarii vor primi aceste vouchere. La privat e opţional, pot să primească acest voucher sau în continuare suma de bani. Până la urmă, este şi un mod de a ne proteja economia, statul dă nişte bani pentru vacanţe, ideea e ca aceşti bani să rămână investiţi, să fie repuşi în circulaţie în România", a spus ministrul Economiei, Mihai Tudose.

Primele de vacanţă vor fi acordate în continuare angajaţilor din sistemul public, până la expirarea contractelor colective de muncă.

În momentul renegocierii sau prelungirii acestor contracte, legea prevede că la negocieri să fie prevăzută excluderea primelor în bani, date cu ocazia plecării în concediul de odihnă şi înlocuirea lor cu voucherele de vacanţă.

De asemenea, am impus printr-un amendament faptul că valoarea de care va beneficia angajatul să nu fie diminuată de comisioane. 

Legea stabileşte acordarea voucherelor de vacanţă la 30 de zile de la publicarea documentului în Monitorul Oficial, a spus deputatul PNL, Cristina Pocora.

Reprezentanţii patronatelor din turismul românesc susţin că sectorul ar fi pierdut aproximativ 50 de milioane de euro din cauza neaplicării  de la 1 ianuarie 2015 a ordonanţei voucherelor de vacanţă.

Acum, ministrul economiei a anunţat că normele metodologice de aplicarea legii vor fi redactate rapid, pentru ca actul normativ să intre în vigoare cât mai repede.Autor:
Iulia Gherman
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
4 Iunie 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza