Bugetarii primesc salarii reîntregite cu 8%

Bugetarii vor primi zilele acestea salariile aferente lunii iunie, majorate cu opt procente , după ce în iulie 2010 acestea au fost reduse cu 25%.

Adăugat: 9 Iulie 2012
Ultima actualizare:9 Iulie 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Creşterea salariilor bugetarilor cu opt procente, aşa-numita "reîntregire parţială", a fost decisă în luna mai de Guvern, care a anunţat că finanţarea acestora se va face prin creşterea deficitului bugetar.

Guvernul a convins FMI la ultima întâlnire, din luna mai, să accepte o creştere a deficitului bugetar de anul acesta cu aproximativ 400 de milioane de euro.

Banii vor fi cheltuiţi pentru restituirea în etape a contribuţiilor la asigurările de sănătate plătite de pensionarii cu pensii de peste 740 de lei. Din aceeaşi creştere a deficitului bugetar este finanţată şi majorarea cu 8% a salariilor bugetarilor.

Rectificarea bugetară, care să finanţeze aceste cheltuieli, nu a fost încă realizată. Peste aproximativ două săptămâni, la Bucureşti va sosi o misiune a FMI.

După discuţiile cu misiunea, guvernul ar putea decide rectificarea bugetară, în sensul creşterii deficitului de la 1,8% din produsul intern brut la 2,2 procente, poate chiar 2,3 procente din PIB.

Ministrul finanţelor, Florin Georgescu, a explicat că până la rectificarea bugetară, creşterea salariilor bugetarilor va fi finanţată prin cheltuirea în avans a unor sume.

"Sunt metode bugetare prin care se redistribuie între luni de zile, între perioade, suntem în trimestrul III acum, este un mecanism bugetar permis de Legea finanţelor publice, care permite anumite permutări, transferuri de sume între o lună şi alta, până la rectificarea bugetară. Sunt sume necheltuite în lunile următoare. S-a făcut o redistribuire, se face rectificarea bugetară şi fiecare lună va avea alocaţiile bugetare în noile condiţii cu salariile majorate cu 8%", a declara Florin Georgescu.

Bugetarii vor primi încă 7,5% în luna decembrie

Conform declaraţiilor reprezentanţilor guvernului, majorarea cu 8% a salariilor bugetarilor din luna iunie va fi urmată de o altă majorare de 7,5% în luna decembrie.

În acest fel, salariile angajaţilor din sistemul public vor fi reîntregite la nivelul din iulie 2010, când au fost reduse cu 25 %.

Dacă respectarea deficitului bugetar asumat de România pare posibilă anul acesta, în cazul în care se va înregistra o modestă creştere 1%-1,5% a economiei nu este foarte limpede cum va fi finanţată reîntregirea salariilor anul viitor, în cazul în care economia nu va avea o evoluţie pozitivă.

Majorarea salariilor angajaţilor din sistemul public până la nivelul de acum doi ani şi respectarea deficitului bugetar de maximum trei procente ar putea obliga autorităţile la tăierea cheltuielilor din alte domenii.Autor:
Sergiu Şteţ
Editor:
Alina Dobrinescu
Adăugat:
9 Iulie 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza