Budapesta reacţionează la decizia autorităţilor române

Măsurile anunţate de autorităţile române privind declararea unor cetăţeni maghari "indezirabili" pe teritoriul României au provocat reacţii la Budapesta.

Adăugat: 15 Martie 2014
Ultima actualizare:15 Martie 2014

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Şeful Direcţiei de Presă din Ministerul Ungar de Externe, Gabor Koleto i-a declarat corespondentului RRA, Emil Groza, că Ungaria aşteaptă informaţii detaliate de la Bucureşti privind demersul de a interzice intrarea în ţara noastră a unor cetăţeni ungari.

"Din partea ungară aşteptăm întâi lucrurile concrete, respectiv numirea persoanelor şi a motivelor şi, în baza acestor aspecte, vom putea examina în ce măsură este în armonie demersul părţii române cu principiul fundamental al Uniunii Europene, adică cel legat de libera circulaţie a persoanelor, cu reglementările europene şi cele româneşti. În baza acestor aspecte, vom putea să ne formăm punctul de vedere", a declarat el.

Deputatul partidului Jobbik din Parlamentul de la Budapesta, István Szabó, afirmă că interdicţiile anunţate de Ministerul de Interne de la Bucureşti nu sunt îndreptate, în opinia sa, doar împotriva unor membri ai formaţiunii pe care o reprezintă.

"Partidul Jobbik nu se va lăsa intimidat şi nici membrii săi din Transilvania. Cu cât este mai mare presiunea asupra noastră, cu atât mai puternică este şi rezistenţa noastră. Îi vom apăra, în funcţie de posibilităţi, pe fiecare dintre maghiari şi dintre membrii noştri. Este vorba despre o provocare care nu vizează Jobbik, ci întreaga comunitate maghiară din Transilvania", a afirmat acesta.

Vineri seara, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog, a făcut o declaraţie de presă, în care a anunţat că mai mulți cetățeni maghiari care fac parte din patru formațiuni extremiste, printre care Jobbik și Garda Maghiară, sunt indezirabili în România.
 
"În urma activităţii de evaluare a riscului la adresa ordinii publice şi a securităţii naţionale, în conformitate cu dispoziţiile legale a legislaţiei comunitare, autorităţile române competente au luat decizia instituirii unor măsuri preventive în vederea preîntâmpinării unor evenimente de natură a afecta ordinea publică şi securitatea naţională. Astfel, au fost instituite măsura nepermiterii intrării pe teritoriul României şi s-a solicitat instanţei competente declararea ca indezirabili pentru un număr de cetăţeni ungari, care desfăşoară în ţara noastră activităţi cu caracter extremist în favoarea organizaţiilor Noua Gardă Ungară, Mişcarea de Tineret din cele 64 de Comitate, Oastea Haiducilor şi Jobbik", a declarat Dajbog.


Autor:
Emil Groza
Editor:
Simona Mihaescu
Adăugat:
15 Martie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza