Boldea, subiect de discuţii între politicieni şi autorităţi

Fuga lui Mihail Boldea a declanşat o serie de discuţii, între politicieni şi autorităţi, despre responsabilitatea celor care ar fi trebuit să prevină acest lucru.

Adăugat: 22 Martie 2012
Ultima actualizare:22 Martie 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Procurorul general al României, Laura Codruţa Kövesi, spune că nu au existat măsuri colective pentru a-l împiedica pe suspect să plece din ţară, dar Opoziţia îi cere demisia pentru erori care ar fi făcut posibilă această sustragere din faţa justiţiei.

Kövesi susţine că nu doreşte să arunce asupra procurorului de caz responsabilitatea plecării lui Mihail Boldea din ţară.

Procurorul Kövesi declară că nu poate spune că procurorul a greşit, din moment ce legea în vigoare nu îi permite să ia anumite măsuri, iar deputatul avea dreptul să părăsească ţara.

Opoziţie: Este vorba despre o gravă incompetenţă a autorităţilor

Senatorul PSD Georgică Severin a declarat că social-democraţii susţin că persoanele responsabile de plecarea deputatului Mihail Boldea din ţară trebuie să răspundă pentru că, fie în mod conştient nu s-a dat interdicţia de a părăsi ţara pentru Mihail Boldea, fie este vorba despre o gravă incompetenţă a autorităţilor, ambele situaţii la fel de grave, spune senatorul PSD Georgică Severin.

"Ei bine, când un parlamentar acuzat de fapte extrem de grave este practic lăsat să fugă din ţară pentru că Parchetul nu a introdus solicitarea de interdicţie a părăsirii teritoriului ţării, nu trebuie să răspundă cineva? Trebuie să răspundă şi procurorul de caz şi, evident, şi cel care îl manageriază. În instituţiile manageriate de domnia sa a fost posibilă o asemenea eroare, un asemenea eşec", a spus  Georgică Severin, într-o conferinţă de presă.  

Puterea: Fuga lui Boldea ar fi putut fi evitată, Opoziţia e responsabilă

Puterea, prin vocea purtătorului de cuvânt al PDL, Sever Voinescu susţine că fuga lui Boldea ar fi putut fi evitată dacă s-ar fi făcut schimbări în Constituţie, în ce priveşte imunitatea parlamentară, iar de acest lucru este responsabilă Opoziţia, pentru că refuză dialogul.

Vicepreşedintele PDL, Monica Macovei, spune că imunitatea parlamentară pentru fapte de drept comun ar trebui eliminată, iar averile dobândite în mod nejustificat, confiscate.   

"Vedem că trebuie eliminată imunitatea parlamentarilor pentru faptele de drept comun, rămân doar cu imunitate pentru declaraţiile politice. Politica de resurse umane a partidelor trebuie să se bazeze pe criterii de integritate. Era previzibil, atunci când ceri arestarea preventivă a unei persoane te aştepţi ca acea persoană să nu stea şi să aştepte să fie arestată şi să facă ceva şi să plece", a subliniat Monica Macovei.

Deputatul Mihail Boldea a părăsit sâmbătă România, iar DIICOT a anunţat că urmează să fie dat în urmărire generală şi internaţională.

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au emis joi un mandat de arestare preventivă, în lipsă, pe numele deputatului Mihail Boldea.
 Autor:
Flori Doman
Editor:
Flori Doman
Reporter:
Alina Bordeiaşu
Adăugat:
22 Martie 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza