Boagiu: DNA trebuie să se autosesizeze în legătură cu Bechtel

Prim-vicepresedintele PDL, Anca Boagiu, susţine că trebuie începută o anchetă a DNA referitor la întocmirea contractului pentru construcţia Autostrăzii Transilvania.

Adăugat: 30 Mai 2013
Ultima actualizare:30 Mai 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Prim-vicepresedintele PDL Anca Boagiu a declarat că DNA ar trebui să se autosesizeze în legătură cu contractul Bechtel, arătând că este evidentă reaua voinţă cu care a fost încheiat şi legăturile obscure ale caselor de avocatură care au negociat contractul.

Democrat-liberalul Anca Boagiu, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că membrii familiei ministrului delegat pentru marile proiecte, Dan Şova, au legaturi cu ambele case de avocatură care au reprezentat pe de-o parte Compania Bechtel şi CNADNR, de cealaltă parte.

"Evident că este un conflict de interese. E ca şi cum aş negocia eu cu fratele meu dacă suntem fraţi", a spus Boagiu.

Prim-vicepresedintele PDL a declarat că în perioada în care a fost ministru al transporturilor, prin rezilierea contractelor de construcţie pentru 6 din 8 sectoare ale Autostrăzii Transilvania şi renegocierea preţului de construcţie, au adus o economie bugetului României de 6 miliarde de euro.

Ea a adăugat că din banii pe care România trebuie să-i achite ca despăgubire Companiei Bechtel – 37 de milioane de euro – s-ar fi putut plăti terminarea a încă unui sector de autostradă.

Boagiu subliniează că decizia de reziliere a contractului luată de Şova este "absolut sută la sută de imagine, să ascundă inceompetenţa lui Dan Şova", adăugând că acest lucru arată că Şova nu are habar de subiect.

Contractul cu Bechtel "putea fi reziliat demult dacă exista mai multă minte"
    
Contractul cu compania americană Bechtel pentru construirea Autostrăzii Transilvania putea fi reziliat demult dacă din partea foştilor miniştrii PDL ai Transporturilor exista mai multă minte şi mai multă bună-credinţă, a declarat, joi, liderul PSD, premierul Victor Ponta.
    
"Au fost trăznăile pe care le spuneau foştii miniştri, Berceanu, Boagiu, Nazare, ca să justifice incompetenţa lor şi chiar lipsa de interes pentru a rezolva problema, tot spuneau pe la televizor că trebuie să dăm 500 milioane, un miliard, găga fiecare o cifră cât mai mare ca să justifice de ce ei nu au făcut nimic. S-a văzut în final că era vorba de 30 milioane şi că, dacă exista mai multă minte şi mai multă bună-credinţă, puteam demult să avem reziliat acest contract şi puteam să băgăm deja pe finanţare europeană", a spus Ponta.

Contractul cu Bechtel a fost reziliat
    
Ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură, Dan Şova, a declarat, miercuri seara, că a fost reziliat contractul cu Bechtel pentru construirea Autostrăzii Transilvania, statul român urmând să plătească companiei americane 37,2 milioane de euro şi datorii de 50 milioane de euro.
    
Proiectul autostrăzii Braşov-Borş, denumit Autostrada Transilvania, a fost aprobat în 2003 şi început în 2004, în baza unui contract de 2,2 miliarde de euro încheiat cu Bechtel, care trebuia executat până cel târziu în 2012.
    
Pe fondul disputelor politice iniţiate de partidele care s-au succedat la guvernare şi fără bani alocaţi de la buget, proiectul de 415 kilometri a fost derulat într-un ritm lent, iar până în prezent au fost executaţi doar 52 de kilometri pentru 1,4 miliarde de euro.Autor:
Mugur Mihăiţă
Editor:
Flori Doman
Adăugat:
30 Mai 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza