BNR susţine adoptarea Legii dării în plată, dar pune condiţii

Oficialii BNR insistă pe necesitatea instituirii unor criterii, astfel încât sprijinul să fie direcţionat către cei care au luat credite pentru locuine.

Adăugat: 1 Aprilie 2016
Ultima actualizare:1 Aprilie 2016

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Banca Naţională a României susţine adoptarea proiectului Legii dării în plată, doar dacă prevederile sale se vor adresa persoanelor care nu mai pot plăti creditele şi nu celor care nu mai vor să-şi achite datoriile.

Oficialii BNR au insistat pe necesitatea instituirii unor criterii astfel încât sprijinul să fie direcţionat spre cei care au luat credite pentru locuinţe.

Precizările au fost făcute ieri, la dezbaterea generală din Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor a controversatului proiect de lege.

Parlamentarii din comisie pot depune, până marţi 5 aprilie, amendamente pentru a clarifica toate aspectele legii.  

Deputaţii jurişti trebuie să decidă dacă Legea dării în plată va avea un caracter de protecţie socială sau unul comercial privind raportul între bancă şi consumator.

Un alt aspect care trebuie clarificat îl reprezintă natura obiectului asupra căruia se va aplica legea, respectiv dacă se va referi doar la imobilele ce reprezintă locuinţă sau vor fi incluse şi achiziţiile de teren în vederea construcţiei unei case.

Plafonul până la care se pot aplica aceste prevederi şi excluderea sau nu a programului "Prima casă" vor fi, de asemenea, decise în cadrul dezbaterii pe articole.

Preşedintele Comisiei juridice, Bogdan Ciucă, a cerut atât deputaţilor, cât şi reprezentanţilor BNR şi ai celorlalte instituţii implicate să vină cu un punct de vedere clar asupra acestor criterii, astfel încât respectivele propuneri să poată fi supuse la vot.

Programul "Prima casă" trebuie scos din Legea dării în plată

În cadrul dezbaterilor generale de ieri, atât reprezentanţii Guvernului, cât şi cei ai sistemului bancar au susţinut că, pentru a putea fi continuat în condiţiile actuale, programul "Prima casă" trebuie scos din Legea dării în plată.

La rândul lor, oficialii BNR au insistat pe necesitatea instituirii unor criterii astfel încât sprijinul să fie direcţionat către cei care au luat credite pentru locuine.

Prim-viceguvernatorul Florin Georgescu a precizat că BNR susţine adoptarea proiectului doar dacă prevederile acestuia se vor adresa persoanelor care nu mai pot plăti şi nu celor care nu mai vor să-şi achite datoriile.

De cealaltă parte, iniţiatorul propunerii legislative, deputatul Daniel Zamfir, a  criticat propunerea BNR, precizând că proiectul nu trebuie să fie unul de protecţie socială, ci de reglementare a drepturilor clienţilor.
 Autor:
Angela Matei
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
1 Aprilie 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza