BNR a modificat în scădere prognozele de inflaţie

Pentru anul în curs prognoza s-a schimbat de la plus 0,6%, la minus 0,4 procente, iar pentru anul viitor de la 2,7% la 2%.

Adăugat: 8 August 2016
Ultima actualizare:8 August 2016

Politica Romaneasca
Foto: Mugur Isărescu, guvernatorul BNR
trimite pe mail

Banca Naţională a României a modificat în scădere prognozele de inflaţie pentru 2016 şi 2017.

Astfel, pentru anul în curs prognoza s-a schimbat de la plus 0,6%, la minus 0,4 procente, iar pentru anul viitor de la 2,7% la 2%.

Aceste evoluţii vin ca urmare a influenţelor externe marcate de preţurile la energie, dar şi intern, la cele la alimente, aflate pe traiectorie descendentă, a arătat astăzi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Şeful Băncii Centrale a prezentat o radiografie a situaţiei actuale şi a insistat că nu mai este cazul de stimulare economică suplimentară.

"Deja am intrat de la deficit de cereri, la excedent de cereri şi se observă unde? Se observă în balanţa comercială. Deci, dacă mai stimulăm cererea, inclusiv prin reducere de dobândă sau prin alte metode de stimulare a cererii, nu vom crea locuri de muncă decât în străinătate. Nu vom stimula economia internă, că ea este oricum, supraturată, la nivelul actual. Avem o tendinţă de încordare a pieţei muncii, încrederea consumatorilor. Este pozitivă şi este foarte bine că o bună parte din încrederea consumatorilor, de această dată, duce la o mai mare economisire", a spus Isărescu.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a mai precizat că în prezent creditul în lei are o creştere semnificativă, deci nici în acest caz nu ar mai fi nevoie de stimulare.

Aceasta ar fi, în schimb, necesară în cazul investiţiilor, a adăugat el.

El a mai atras atenţia asupra creşterii mult mai rapide a importurilor, în comparaţie cu exporturile, transmite reporterul RRA,  Iulian Olescu.
 Autor:
Radiojurnal
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
8 August 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza