Blaga, MRU şi Anastase intră în Parlament la "loteria redistribuirii"

Loteria redistribuirii a fost cu noroc pentru liderii PDL, Vasile Blaga, Mihai Răzvan Ungureanu sau Roberta Anastase care, deşi au picat testul votului, intră în Parlament prin redistribuire.

Adăugat: 12 Decembrie 2012
Ultima actualizare:12 Decembrie 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Deşi este un paradox, Legea electorală din România permite candidaţilor să devină parlamentari, chiar dacă în colegiile în care au candidat au ieşit pe locul doi.

Actuala lege este o combinaţie între votul uninominal şi cel mixt.

În etapa întâi câştigă mandatele candidaţii care au obţinut peste 50% din voturi în colegiile lor, apoi urmează o etapă a redistribuirii.

Aici apar surprizele. Deşi au pierdut colegiile  în care au candidat, dacă obţin peste scorul partidului, intră în Parlament chiar şi de pe locul doi.

USL a încercat să schimbe legea, astfel că în luna mai, Camera Deputaţilor, adopta un proiect de lege propus de USL, potrivit căruia românii urmau să-şi desemneze parlamentarii în urma votului uninominal pur. Adică, să ajungă parlamentari doar candidaţii care obţin peste 50% dintre voturile electoratului.

Legea fost contestată imediat la Curtea Constituţională de PDL. Curtea a hotărât că legea este neconstituţională, astfel că a rămas în vigoare vechea lege a votului uninominal mixt, după care s-au organizat şi alegerile din 2008.

Blaga, MRU şi Boagiu, parlamentari de pe locul II

Dacă liderii USL şi-au adjudecat colegiile "la prima strigare" obţinând peste 50% din voturi, liderii ARD au avut emoţii până în ultimul moment al redistribuirii.

Lista completă a senatorilor şi deputaţilor pe judeţe

Preşedintele PDL, Vasile Blaga, şi fostul preşedinte al Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, au intrat în Parlament în urma redistribuirii.

"Eu când am pierdut alegerile pentru Bucureşti, eu mi-am dat demisia, în momentul în care am simţit la Interne să fac un pas în spate, mi-am dat demisia, de data asta situaţia e un pic mai complicată şi am discutat cu toţi colegii, va trebui să reconstruim partidul". Vasile BlagaVasile Blaga a obţinut puţin peste 25% din voturi în colegiul din Timiş, unde a candidat pentru funcţia de senator.

Democrat-liberalul s-a clasat al doilea, după candidatul USL Matei Suciu, care are peste 50% din voturi, potrivit unei numărători paralele a PDL.

Întrebat dacă îşi  va prezenta demisia, date fiind rezultatele obţinute la alegerile parlamentare, Blaga a declarat că nu va repeta ce a facut în 2008, când, în urma scorului slab de la alegerile locale, a demisionat de la MAI.

Situaţia de astăzi, spune preşedintele PDL, este una mai “complicată”.

Şi liderul Forţa Civică, Mihai Răzvan Ungureanu, intră în Parlament tot la redistribuire.

La fel  Mircea Toader, Ioan Oltean şi Gheorghe Ialomiţianu.

"Rezultatul de la Buzău, modul în care au ales buzoienii pe 9 decembrie, mă determină să-mi dau demisia de onoare din funcţia de prim-vicepreşedinte al Partidului Democrat Liberal, precum şi din cea de preşedinte al Organizaţiei Judeţene a PDL Buzău".Cezar PredaDeşi a obţinut doar 18,74 la sută din numărul de voturi exprimate în Colegiul 7, Cezar Preda obţine cel de-al treilea mandat de deputat, în urma redistribuirii.

La alegerile din 2008, Preda obţinuse al doilea mandat de deputat tot după redistribuire.

Şi raluca Turcan ajunge parlamentare "la masa verde". În urma redistribuirii voturilor, Raluca Turcan  a câştigat Colegiul 2 din Sibiu , unde s-a luptat cu Florin Orlăţan care a pierdut la redistribuire, deşi a avut un procent de peste 48 la suta.

Redistribuire "cu ghinion"

Nume sonore din PDL, precum Sulfina Barbu, Cristian Boureanu sau Mihail Neamţu nu se regăsesc pe listele pentru următorii patru ani.

Ei nu au reuşit să convingă alegătorii că merită un mandat de parlamentar.

Legea uninominalului pur, contestată de  PDL

În 22 mai, proiectul de lege iniţiat de USL,  privind introducerea votului uninominal majoritar într-un tur era  adoptată la vot final de plenul Camerei Deputaţilor.

Potrivit acestui proiect, urmau să intre în Parlament numai parlamentarii care câştigau colegiul, nu şi cei de pe locul II.

Trei zile mai târziu, în 25 mai, PDL anunţa ca începe să strângă semnături pentru contestarea la Curtea Constituţională a acestei legi, pe motiv că această lege favorizează marile partide sau alianţe, precum USL, ceea ce poate duce la o "regionalizare a României" din punct de vedere politic.

PDL a continuat demersul şi a contestat legea la Curtea Constituţională.

În 27 iunie, Curtea Constituţională  a decis că Legea uninominalului pur este neconstituţională.

Prin urmare, alegerile s-au desfăşurat după vechea lege, potrivit căreia parlamentarii se aleg în două etape, cea ce-a doua fiind redistribuirea.

Redistribuire care a salvat toţi liderii PDL care riscau să rămână în afara Parlamentului.Autor:
Luminiţa Apostolescu
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
12 Decembrie 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza