Blaga: Liderului Jobbik, Vona Gabor, să-i fie interzis accesul în România

Liderul PDL, Vasile Blaga, a declarat, întrebat dacă Ungaria ar trebui pusă la punct, aşa cum susţine şeful statului, că "au fost în această perioadă poziţii nelalocul lor ale multor oficiali maghiari", dar care trebuie tratate în contextul european.

Adăugat: 12 August 2013
Ultima actualizare:12 August 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a catalogat, luni, drept "absolut iresponsabilă" declaraţia de sâmbătă a liderului Jobbik, Vona Gabor, şi a susţinut că ar trebui luate măsuri pentru ca acestuia să-i fie interzis accesul în România.
    
"Oameni bolnavi sunt peste tot, în toate ţările şi este o declaraţie absolut iresponsabilă! Şi atât mai neplăcută cu cât a fost făcută în România, asta este şi mai deranjant. Pe de altă parte, am văzut poziţia Guvernului maghiar, cea oficială, în care ei îşi exprimă dezacordul cu cele declarate de acest lider al partidului Jobbik care a obişnuit opinia publică cu declaraţii de genul ăsta", a precizat Vasile Blaga.
    
Liderul democrat-liberalilor a susţinut că în urmă cu două luni liderul Jobbik sprijinea "acţiunile teroriste ale Islamului".
    
"Deci, nu putem fi de acord cu declaraţiile domniei sale şi cred că ar putea foarte simplu declarat persona non grata pe teritoriul României. Astfel de declaraţii nu se fac", a adăugat Vasile Blaga.
    
Jurnaliştii i-au spus lui Blaga faptul că persona non grata pot fi declaraţi doar diplomaţii, iar liderul Jobbik nu are un astfel de statut.
    
"Nu este diplomat, dar există posibilitatea de a se lua măsuri pentru a se interzice să vină în România", a menţionat Vasile Blaga.

Totodată, el a declarat, întrebat dacă Ungaria ar trebui pusă la punct, aşa cum susţine şeful statului, că "au fost în această perioadă poziţii nelalocul lor ale multor oficiali maghiari", dar care trebuie tratate în contextul european.
    
"Au fost în această perioadă, trebuie să recunoaştem, poziţii nelalocul lor ale multor oficiali maghiari", a arătat Blaga, menţionând şi declaraţia vicepreşedintelui Parlamentului maghiar.

Blaga: Nu am agreat niciodată naţionalismul exagerat, indiferent din ce parte vine el
    

Liderul PDL a precizat că aceste declaraţii "absolut nelalocul lor" trebuie tratate în contextul european, România şi Ungaria fiind membre ale UE.
    
Blaga a precizat că nu comentează declaraţiile făcute de către preşedintele Traian Băsescu referitoare la Ungaria şi a arătat că România "este un model în UE pentru modul în care majoritatea românească convieţuieşte cu celelalte minorităţi", iar dacă Ungaria ar ridica la rândul ei standardele la acest nivel ar fi foarte bine pentru România.
    
"Eu nu comentez declaraţiile preşedintelui, vă spun poziţia PDL: relaţiile româno-maghiare trebuie să se deruleze în cadrul european, suntem şi noi şi Ungaria state membre ale UE. Noi nu am agreat niciodată, şi nu o vom face nici acum, naţionalismul exagerat, indiferent din ce parte vine el. Asta nu înseamnă că nu suntem patrioţi, ci dimpotrivă", a precizat Blaga.
    
El a mai spus că "inima PDL a fost în permanenţă în Transilvania" şi ca ardelean poate spune că această parte a ţării este o zonă cu oameni primitori, "dar care garantat nu apreciază turismul de scandal".
    
De asemenea, Blaga a mai spus că România trebuie să aibă grijă ca pe teritoriul naţional să fie respectate legile ţării.
    
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la Izvoru Mureşului (Harghita), că 2013 e ultimul an în care politicienii ungari au putut să se plimbe atât de relaxat în România, el avertizând că statul român "îşi va asuma leadership-ul punerii la punct a Budapestei".
    
Liderul Jobbik, Vona Gabor, a declarat, sâmbătă, la Tabăra Tineretului Maghiar din Ardeal ((Erdelyi Magyar Ifjak-EMI) de la Borzont, judeţul Harghita, că partidul pe care îl conduce va apăra drepturile şi interesele maghiarilor din Transilvania, asumându-şi responsabilitatea unui conflict cu România.
    
Blaga: Voi avea o discuţie cu Canacheu despre deplasarea în Taiwan
 
Tot luni, preşedintele PDL, Vasile Blaga, a ţinut să sublinieze că va avea o discuţie cu deputatul PDL Costică Canacheu pe tema deplasării acestuia în Taiwan, Blaga arătând că deputatul democrat-liberal "a procedat copilăreşte" şi trebuia să fie "mult mai atent la ceea ce face".
    
"O să am o discuţie cu domnia sa. Cred că a procedat copilăreşte. PDL întotdeauna şi România susţin o singură Chină. Deci, din acest punct de vedere, cred că trebuia să fie mult mai atent la ceea ce face", a precizat Blaga.
    
Liderul PDL a subliniat că nu a avut nicio consultare între el şi Canacheu înainte de această deplasare în Taiwan.
    
Blaga a evitat să precizeze dacă deputatul PDL ar putea fi sancţionat în urma acestei deplasări.
    
"Vom discuta asta dacă vine astăzi şi în BPN", a adăugat Vasile Blaga.
    
Deputatul PDL Costică Canacheu spus că a fost în perioada 1-6 august în Taiwan, împreună cu deputaţii Remus Cernea, Ovidiu Iane şi Ninel Teia, într-o vizită de documentare, şi nu oficială, motiv pentru care nu au solicitat mandat din partea Camerei Deputaţilor.
    
Canacheu a declarat că vizita a fost făcută la invitaţia reprezentantului economic al Taiwanului la Bratislava, pe care l-a întâlnit la Bucureşti, iar cheltuielile au fost suportate de partea taiwaneză.Autor:
Flori Doman
Editor:
Flori Doman
Adăugat:
12 August 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza