Belgia, trasă la răspundere pentru acordarea de avantaje fiscale selective

700 de milioane de euro a acordat Belgia ca ajutoare de stat pentru 35 de companii multinaţionale prin sistemul fiscal aplicabil profitului excedentar.

Adăugat: 11 Ianuarie 2016
Ultima actualizare:11 Ianuarie 2016

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Belgia a fost trasă astăzi la răspundere de Comisia Europeană pentru că a acordat avantaje fiscale selective unor companii în cadrul sistemului aplicabil profitului excedentar.

Executivul comunitar spune că acestea sunt ilegale din perspectiva normelor europene privind ajutoarele de stat şi cere Belgiei să recupereze banii de la companiile respective.

700 de milioane de euro a acordat Belgia ca ajutoare de stat pentru 35 de companii multinaţionale prin sistemul fiscal aplicabil profitului excedentar.

Prin aceasta, statul belgian a permis anumitor societăţi din cadrul grupurilor multinalţionale să plătească impozite substanţial mai mici în baza unor decizii fiscale, spune comisarul european pentru concurenţă, Margrethe Vestager.

"Comisia Europeană a ajuns la concluzia că sistemul fiscal aplicat de Belgia este ilegal. Beneficiarele acestui sistem sunt în principal societăţi europene care s-au sustras şi de la plata majorităţii impozitelor prevăzute de sistemul în cauză, impozite pe care Belgia trebuie acum să le recupereze de la societăţile respective", a susținut Margrethe Vestager.

Prin această practică, Belgia a redus baza de impozitare pentru societăţile respective cu între 50 şi 90%, pentru a exclude aşa-numitul profit excedentar, care se consideră că ar fi rezultat din apartenenţa la un grup multinaţional. Acest lucru este ilegal din perspectiva normelor europene legate de ajutoarele de

 Autor:
Cerasela Rădulescu
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
11 Ianuarie 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza