Băsescu: Politicul exercită o presiune formidabilă asupra Justiţiei

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că politicul a început să exercite o "presiune formidabilă" asupra Justiţiei, menţionând că, dacă mai întâi s-a încercat acest lucru în zona de numiri în funcţii de conducere, acum "se umblă la partea de legislaţie".

Adăugat: 4 Februarie 2014
Ultima actualizare:4 Februarie 2014

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Preşedintele Traian Băsescu i-a îndemnat, marţi, pe judecători şi pe procurori să reziste presiunilor politice tot mai mari, în opinia sa.

La o întâlnire, la Cotroceni, cu noii absolvenţi ai Institutului Naţional al Magistraturii, preşedintele i-a îndemnat să citească rapoartele Comisiei Europene, care definesc corect probeleme din Justiţie.   

Şeful statului este de părere că Justiţia a început să aibă performanţe şi să câştige încrederea populaţiei, pentru că în ultimii ani au intrat în magistratură foarte mulţi tineri.

El le-a spus celor prezenţi că au obligaţia să apere valorile statului de drept şi să nu permită clasei politice să exercite presiuni asupra Justiţiei.

În caz contrar, avertiza şeful statului, se va ajunge la situaţia în care magistraţii nu-şi vor mai putea duce la capăt misiunea.

"Când veţi constata că prin legi se impune de către politic diminuarea eficienţei sistemului de justiţie, eu, astăzi, ca preşedinte în funcţie, vă dau un sfat: reacţionaţi, reacţionaţi colectiv şi nu acceptaţi ca sistemul de justiţie din România să fie pus sub control politic. De asemenea, nu acceptaţi să fie emise, tolerate legi care sunt în favoarea infractorilor",  a spus şeful statului.   

Toate ţările care au reuşit să aibă succes au avut o justiţie dreaptă şi eficientă, a mai spus preşedintele Traian Băsescu, care a avut şi un mesaj pentru tinerii magistraţi.  

"Dacă, vreodată, voi ajunge în faţa dumneavoastră în instanţa în care lucraţi, o să vă rog să vă aduceţi aminte că nimeni nu este mai presus de lege", a mai spus preşedintele Băsescu.

La evenimentul de la Palatul Cotroceni au fost prezenţi şi procurorul general Tiberiu Niţu, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Adrian Bordea, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Livia Stanciu, şi preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean.
 Autor:
Oana Bâlă
Editor:
Flori Doman
Adăugat:
4 Februarie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza