Băsescu: Modificarea programului de guvernare înseamnă redesemnarea premierului

Președintele Traian Băsescu susține că modificarea programului de guvernare presupune redesemnarea lui Ponta ca premier. În caz contrar, Băsescu va ataca la CCR decizia Parlamentului.

Adăugat: 2 Martie 2014
Ultima actualizare:2 Martie 2014

Politica Romaneasca
Foto: Premierul Victor Ponta și președintele Traian Băsescu
trimite pe mail

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, la emisiunea "După 20 de ani" de la ProTV, că nu îl mai desemnează pe Victor Ponta premier dacă acesta vine la Cotroceni, cum ar trebui, pentru desemnarea şefului viitorului Guvern, menţionând că lucrează la sesizarea Parchetului în cazul acestuia.

Preşedintele a spus că nu îl mai desemnează niciodată pe Victor Ponta premier. "Este corupt", a spus Băsescu.

"Categoric nu îl mai desemnez pentru nimic în lume pe Victor Ponta, pentru că este un prim-ministru corupt. Corupţia la Victor Ponta este ceea ce începuse să fie la Tăriceanu (Călin Popescu-Tăriceanu n.r.). Corupţia ajunsă pe masa Guvernului se face prin acte normative. Vă aduc aminte - 2.800 de hectare de teren luate de la Academia Agricolă şi date pentru Consiliul Judeţean Brăila pentru că le-a cerut baronul de Brăila. Vă aduc aminte protocolul cu Rompetrol, pe care a încercat să-l transfere ca responsabilitate Parlamentului, în care România a pierdut 380 milioane de dolari", a spus şeful statului duminică, la Pro Tv.

De asemenea, preşedintele a mai spus că, aşa cum a mai declarat, lucrează la sesizarea Parchetului legat de Victor Ponta.

Preşedintele Traian Băsescu a explicat că modificarea programului de guvernare înseamnă că premierul Ponta ar trebui redesemnat ca premier, menţionând: "Dacă premierul nu vine la Cotroceni, atac decizia Parlamentului la CC".

Preşedintele a spus că "din discuţii" ştie că UDMR face, pentru a intra la Guvernare, solicitări care ar însemna modificarea programului de guvernare.

"Art. 102 spune foarte clar că programul Guvernului se votează de către Parlament, ceea ce înseamna întregul guvern. Avea dreptate dl Antonescu cand spunea că această schimbare, prin aducerea UDMR, înseamnă un nou guvern care vine pentru învestitură". Traian Băsescu

El a mai spus că nu ştie dacă premierul va accepta solicitările.

Preşedintele a mai declarat că la schimbarea programului de guvernare, este nevoie de desemnarea unui premier.

De asemenea, potrivit şefului statului, Parlamentul trebuie să se pronunţe legat de componenţa Guvernului şi de programul de guvernare schimbat.

Răspunzând unei întrebări, preşedintele a spus că dacă Ponta nu vine la Cotroceni pentru "redesemnare", atunci încalcă Legea fundamentală.

Băsescu a mai spus că va ataca la Curtea Constituţională decizia Parlamentului legată de noul Guvern dacă în prealabil nu este desemnat un nou premier.

Replica lui Ponta: Declarațiile președintelui, pur politice

"Traian Basescu este iresponsabil, ca de obicei!". Victor Ponta

Premierul Victor Ponta apreciază că declarațiile președintelui Traian Băsescu privind redesemnarea prim-ministrului sunt pur politice și fără nicio bază constituțională.

Victor Ponta susține că va merge marți în Parlament doar pentru schimbarea compoziției politice, nu și a programului de guvernare, care rămâne cel asumat de USL.

Șeful Executivului a explicat, pentru Radio România Actualități, că mandatul prim-ministrului încetează, potrivit articolului 110 din Constituție, la data retragerii de către Parlament a încrederii acordate. 

Premierul Ponta a mai precizat că schimbarea compoziției politice va fi efectuată conform articolului 85 din Constituţie, informează redactorul RRA, Angela Matei.

Prevederile Constituției

Articolul 85 prevede că preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament.

În caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a postului, preşedintele revocă şi numeşte, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului, iar dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziţia politică a Guvernului, preşedintele va putea exercita această atribuţie numai pe baza aprobării Parlamentului, acordată la propunerea primului-ministru.

Articolul 110 stabileşte că Guvernul îşi exercită mandatul până la data validării alegerilor parlamentare generale şi că Guvernul este demis la data retragerii de către Parlament a încrederii acordate sau dacă primul-ministru se află în una dintre situaţiile prevăzute la articolul 106 (respectiv demisie, pierderii drepturilor electorale, stare de incompatibilitate, deces şi în alte cazuri prevăzute de lege) ori este în imposibilitatea de a-şi exercita atribuţiile mai mult de 45 de zile.

În aceste cazuri sunt aplicabile prevederile articolului 103, preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.Autor:
Luminiţa Apostolescu
Editor:
Luminița Apostolescu
Adăugat:
2 Martie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza