Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Băsescu: Guvernul să retragă proiectul Roşia Montană din Parlament

Preşedintele Băsescu a declarat că cea mai bună soluţie este ca Guvernul să retragă proiectul Roşia Montană din Parlament. El a spus că premierul Ponta trebuie să renunţe la "şmecherie" şi a subliniat că Antonescu ştie că legea este neconstituţională.

Băsescu: Guvernul să retragă proiectul Roşia Montană din Parlament

Articol de Flori Doman, 16 Septembrie 2013, 17:05

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut, luni, o declaraţie de presă la Palatul Cotroceni, în care a vorbit despre proiectul de la Roşia Montană.

Şeful statului a spus că a simţit nevoia să atenţioneze Guvernul cu privire la neconstituţionalitatea legii privind proiectul Roşia Montană pentru a nu mai continua "disputa" din societatea românească, între cei care susţin şi cei care nu susţin exploatarea.

"Această lege a fost declanşatorul disputelor publice pe care le avem în momentul de faţă între cei care optează pentru exploatarea aurului de la Roşia Montană şi cei care optează pentru neexploatarea aurului. Riscul este ca timp de încă o lună, o lună şi jumătate, această dispută din societatea românească să continue pe baza faptului că avem în Parlament o lege, iar după o lună, o lună şi jumătate, două luni, să constatăm că ceea ce au votat parlamentarii, dacă vor respecta instrucţiunile de partid, să fie declarat neconstituţional", a declarat şeful statului.

Declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu:

► Încerc să clarific public o serie de afirmaţii pe care le-am făcut legat de legea pe care Guvernul a promovat-o la Parlament în privinţa exploatării de la Roşia Montană.

►În primul rând, am afirmat de la bun început că nu se poate atribui prin lege un contract.

►Acest lucru este confirmat de jurisprudenţa CCR, prin deciziile sale nr. 600 din 2005, 970 din 2007 şi nu în ultimul rând decizia legată memorandumului de înţelegere cu privire la Rompetrol Group, pe care CCR nu a validat-o în 2013.

►Există următoarea precizare în deciziile CCR: dacă puterea legislativă adoptă o lege la un caz particular, atunci Parlamentul, arogându-şi competenţe de legiferare, în condiţiile, domeniul şi în finalitatea urmărite a încălcat principiul separaţiei şi echilibrului puterilor în stat, consacrat de art. 1, alin.4 din Constituţie.

►Deci art. 1-4 nu permite ca Parlamentul să ia decizii personalizate pentru anume companie prin legi. Acesta fiind un atribut exclusiv al Executivului şi ale structurilor executive.

Am prevenit public Guvernul asupra neconstituţionalităţii acestui proiect de lege.

►Această lege a fost declanşatorul disputelor publice pe care le avem între cei care optează pentru exploatarea aurului de la Roşia Montană şi cei care optează pentru neexploatare.

►Riscul este ca timp de încă o lună, o lună şi jumătate, această dispută din societatea românească să continue pe baza faptului că avem în Parlament o lege, iar după o lună, două luni, să constatăm că ceea ce au votat parlamentarii să fie declarat neconstituţională.

►Proiectul de lege păcătuieşte prin acest lucru. La proiect este anexat acordul privind unele măsuri aferente exploatării minereului auro-argentifer din perimetrul Roşia Montană.

►Deci contractul pe care Roşia Montană Gold Corporation îl are şi care este, practic, parte a legii, iar CCR s-a pronunţat din acest punct de vedere.

Băsescu îi răspunde lui Ponta privind privatizările Petrom şi Rompetrol

►Am văzut că domnul Victor Ponta a făcut câteva afirmaţii că s-au mai făcut privatizări prin lege.

►Aşa este, chiar dacă aici nu discutăm despre o privatizare, ci despre exploatarea unui zăcământ aurifer. Este vorba despre privatizarea Petrom.

►A fost un set de două ordonanţe de urgenţă transformate în lege şi o lege, toate, promulgate de domnul preşedinte Iliescu.

►Este opţiunea preşedintelui dacă promulgă sau nu promulgă o lege, dacă o trimite la CCR sau nu.

►Domnul preşedinte Iliescu a considerat că privatizarea Petrom nu trebuie trimisă la CCR. Din acest motiv nu există un refuz al CCR.

►Deci privatizarea Petrom nu a trecut pe la CCR pentru a fi analizată. Cu certitudine ar fi fost respinsă de CCR.

►Domnul Victor Ponta dacă nu minte nu poate să facă politică.

►În ceea ce priveşte Ordonanţa de urgenţă cu privire la privatizarea Rompetrol. A fost o OUG emisă de Guvernul Tăriceanu în 1998, OUG 64, care a devenit Legea 502 din 2002, promulgată tot de Iliescu.

►O a doua OUG care viza privatizarea Rompetrol este vorba de OUG 248/2000, care a ajuns pentru promulgare, ca lege, pe biroul meu in 2012, deci după 12 ani.

►Am trimis-o înapoi la Parlament şi am reprimit-o aşa cum a fost, deci am epuizat procedura de retrimitere către Parlament, după care am trimis-o în CCR, primind-o în aceeaşi formă de la Parlament.

►CCR a formulat punctul de vedere că după 12 ani este tardiv, pentru că datoria era deja transformată în acţiuni.

►Dacă veţi citi deciziile CCR veţi constata că este o explicaţie extrem de amplă de ce nu.

►Premierul nu se limitează doar la această încălcare a Constituţiei, anexarea contractului la proiectul de lege pe care l-a trimis.

►Putem constata în corpul proiectului de lege că prin lege se modifică licenţa, ceea ce este un atribut al Executivului şi nu al Parlamentului.

►RMGC primeşte dreptul de a face exproprieri, ceea ce este absolut neconstituţional ca o firmă privată să exproprieze, să facă exproprieri de interes public.

►Un lucru extrem de grav, care încalcă articole de Constituţie: prin această lege se permite ca ANRM să prelungească licenţa până la 20 de ani, deşi, în momentul de faţă, legea permite permite prelungiri de licenţă până la maximum 5 ani.

►Faptul că prin lege se stabileşte ca licenţele de exploatare să poată fi prelungite pentru maximum 5 ani, de două ori, are exact acest aspect al verificării al controlului statului asupra resurselor minerale.

►Prin această lege, Guvernul propune ca 20 de ani să nu mai avem un control pe eventualele prelungiri ale licenţei de exploatare a zăcământului.

►Este o încălcare a Constituţiei, pentru că statul pierde controlul pe timp de 20 de ani asupra resurselor de aur şi argint de la Roşia Montană.

►Tot prin lege se face reconfigurarea perimetetrelor adiacente, ceea ce înseamnă o altă preluare a atribuţiunilor unei structuri executive - ANRM - şi este este transferată Parlamentului.

►Toate acestea m-au făcut să afirm că legea este neconstituţională şi n-a fost nicidecum o indicaţie pentru CCR, pentru că această Curte are deja o jurisprudenţă.

►Eu nu voi sta spectator cum a stat domnul Ion Iliescu la privatizarea Rompetrol şi la privatizarea Petromului, îmi voi face atribuţiunile constituţionale, de a sesiza CCR.

►Nu vreau să-mi încarc conştiinţa fiind părtaş la un act ilegal.

►Eu am obligaţia să veghez la constituţionalitatea legilor.

►Preşedintele României este obligat să facă verificarea de constituţionalitate şi o voi face, îmi voi face atribuţiunile.

►Victor Ponta a mizat pe o majoritate largă în Parlament, a mizat că va trece foarte repede legea şi a încercat un joc de tip CFR Marfă.

►Atunci voia să-i avizeze CSAT-ul, acum vrea să-i promulge legea preşedintele. El trebuie să înţeleagă faptul că un prim-ministru trebuie să-şi asume responsabilităţile pe care le are.

►Aviz amatorilor de speculaţii. Poziţia mea cu privire la neconstituţionalitate nu are nimic comun cu schimbarea punctului meu de vedere legat de exploatările metalifere din România.

►Avem o şansă foarte bună ca exploatând resursele de care ţara dispune să le valorificăm.

►Nu mă angajez cu argumente pro şi contra.

►Nu pot să nu observ că toată disputa este legată de două abordări, amândouă în mod legal incorecte.

►Unii susţin locurile de muncă, alţii susţin că nu trebuie făcute aceste locuri de muncă pentru că cianurile or să ne otrăvească pe toţi.

►Ambele puncte de vedere sunt incorecte.

►Problema Roşia Montană trebuie analizată în interiorul unor politici generale.

►Eu cred că, în momentul de faţă, dincolo de banii europeni, din propriile noastre resurse putem crea locuri de muncă şi venituri pentru populaţie şi pentru bugetul de stat prin reluarea mineritului, acolo unde avem resurse metalifere.

►Al doilea pilon este legat de independenţa energetică, fie că vorbim de gaze de şist, fie că vorbim de resurse de gaze şi ţiţei din Marea Neagră.

Băsescu: Guvernul să retragă proiectul din Parlament

►În condiţiile pe care vi le-am explicat, cred că cea mai bună soluţie este ca Guvernul să retragă proiectul din Parlament.

►Sunt şi lucruri care trebuie stabilite prin lege: creşterea redevenţei din Legea minelor, de la 4 la 6%.

►În niciun caz legea nu poate să cuprindă atribuţiuni care sunt ale Executivului.

►Toată lumea trebuie să înţeleagă că este o chestiune de de asumare şi de respectare a statului de drept, de aceea avem separaţia puterilor în stat.

Băsescu: Ponta trebuie să scape de laşitate

►Ponta trebuie să scape de laşitate, ca să fie prim-ministru şi trebuie să mai renunţe la şmecherie.

►România nu-i uşor de condus. Mă întrebam de multe ori dacă ar fi fost Ponta prim-ministru în momentul de vârf al crizei, în 2010, nu ştiu dacă o scotea dacă mergea la televizor să vorbească fără să ia măsuri de restabilire a echilibrelor macroeconomice.

►El trebuie să ştie că a fi prim-ministru nu înseamnă a teleguverna, ci înseamnă a guverna.

►Nu sunt de acord nici cu poziţia celuilalt lider al USL, domnul Antonescu, care a intrat şi el în jocul votăm sau nu vorăm.

►Antonescu ştie foarte bine că e neconstituţional proiectul de lege.

►Ştie foarte bine că e neconstituţional proiectul. Decât să spună "aprobăm/ nu aprobăm", ca să vadă de ce grup se lipeşte, mai bune să spună: "domnule Ponta, e neconstituţională, ia-o înapoi, trimite-l pe Şova sa o ia de la Parlament, să o lase la Guvern şi să nu se mai întoarcă la guvern!".

►Pentru că este iniţiativa acestui ministru profund incompetent. Cum a putut să dea un asemenea proiect Guvernului?

►Soluţia e să retragă urgent proiectul pentru că riscul e tensionarea la maxim a societăţii atât timp cât proiectul se află în Parlament.

►După o lună jumătate de proteste şi dispute, vom afla că legea e neconstituţională. Ar fi un dezastru. Ce ar mai înţelege societatea?

►Cred că trebuie explicate toate segmentele acestei exploatări şi numai aceasta.

►Dacă privim la rezervele de aur din Europa, în primele 13 zăcăminte, România are patru. Primele două - Roşia Montană, 18,5 mil uncii de aur, Rovina, cu 6,96 uncii şi zăcământul de la Bucium, de 1,8 mil uncii şi al patrulea la Certej, cu 3,84 mil uncii.

►Asta e o avere pe care România o are în cel mai înalt grad. Important e să o valorifice în favoarea ei.

►Eu am mai spus, dar nu a luat nimeni în consideraţie. România nu are nicio problemă ca indiferent cine exploatează resursele de aur să facă ca în ţară să rămână aurul până la ultimul gram.

►Avem o rezervă de circa 36 mld euro, din care avem şi valoarea a 103 tone aur.

►Nu ne opreşte nimeni ca în loc de euro şi dolari să mărim rezerva în aur.

Băsescu: Intervenţia mea a vrut să fie un ultim apel la Guvern, la premier

►Într-un mod extrem de convenabil - în momentul în care BNR ar achiziţiona aur, ar face emisiune de lei, la fel ca atunci când cumpără euro face emisiune de lei.

►La fel ca atunci când ia bani europeni de la Finanţe, BNR primeşte euro şi face emisiune de lei.

►România nu pierde niciun gram de aur dacă îşi propune să facă acest lucru, am spus de mult, dar de regulă, din declaraţiile mele se ia ce convine momentului.

►Primul cumpărător poate fi BNR, prin emisiune de lei, nu prin taxe de la populaţie, nu prin bani de la buget.

►Nu vreau să fiu într-un colţ, el e pro sau contra, pentru că s-ar putea să fie nevoie să discutăm la masă aceste lucruri.

►Îmi propun ca în perioada următoare, poate zilnic, să fac o prezentare pe domenii. A discuta despre cianură versus locuri de muncă e un fals. Aici discutăm de situaţia actuală a nivelului de poluare de la Roşia Montană, v-aş ruga să vizitaţi să vedeţi efectele acolo.

►În sufletul meu nu mi-am schimbat punctul de vedere dar nu voi fi partizanul public al niciunei tabere.

►V-aş ruga să ţineţi cont ca intervenţia mea a vrut să fie un ultim apel la Guvern, la premier, să renunţe la a se juca cu societatea românească în mod politicianist.

►Dacă nu a ştiu ca are foarte multe elemente de neconstitutionalitate poate se uită acum şi să retragă legea, pentru că va fi un dezastru.

►Parlamentul, dacă ar vrea să defrişeze de neconstituţionalitate legea, nu poate, ar fi cu totul altă lege.

►Ea e construită neconstituţional şi e evident că e o lege le care baieţii de la RMGC i-au dat-o lui Şova şi el a spus: "Şefu ia uitaţi ce lege frumoasă am făcut, o să rupem gura târgului".

►Iar Ponta bucuros că scapă de răspundere şi o trimite la Parlament a luat-o de bună, iar Ponta e jurist, nu inginer ca şi mine.

Mircea Geoană: Să sperăm că vom avea şi mai multe resurse pentru a-i susţine pe ucraineni în continuare
Știri 19 Aprilie 2024, 09:18

Mircea Geoană: Să sperăm că vom avea şi mai multe resurse pentru a-i susţine pe ucraineni în continuare

Interviu cu secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.

Mircea Geoană: Să sperăm că vom avea şi mai multe resurse pentru a-i susţine pe ucraineni în continuare
România, tot mai aproape de Programul "Visa Waiver"
Știri 19 Aprilie 2024, 09:03

România, tot mai aproape de Programul "Visa Waiver"

Admiterea României în Programul "Visa Waiver" reprezintă un obiectiv strategic naţional, informează executivul de la București.

România, tot mai aproape de Programul "Visa Waiver"
UPDATE Premierul Marcel Ciolacu, întrevederi cu oficiali din Emiratele Arabe Unite
Știri 18 Aprilie 2024, 10:44

UPDATE Premierul Marcel Ciolacu, întrevederi cu oficiali din Emiratele Arabe Unite

Premierul Marcel Ciolacu are astăzi în Emiratele Arabe Unite întrevederi cu oficiali din această ţară, în cadrul unei vizite...

UPDATE Premierul Marcel Ciolacu, întrevederi cu oficiali din Emiratele Arabe Unite
România poate fi "poarta de investiţii a statului Qatar în UE"
Știri 17 Aprilie 2024, 17:59

România poate fi "poarta de investiţii a statului Qatar în UE"

România poate fi poarta de investiţii a statului Qatar în Uniunea Europeană, i-a transmis premierul Marcel Ciolacu omologului...

România poate fi "poarta de investiţii a statului Qatar în UE"
Preşedintele Iohannis a aprobat  urmărirea penală împotriva lui Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Știri 17 Aprilie 2024, 12:09

Preşedintele Iohannis a aprobat urmărirea penală împotriva lui Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu

Preşedintele Klaus Iohannis a aprobat solicitările procurorilor de declanşare a urmăririi penale împotriva fostului premier...

Preşedintele Iohannis a aprobat urmărirea penală împotriva lui Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Marcel Ciolacu: Avem proiecte clare şi mature pentru investitorii din Qatar
Știri 17 Aprilie 2024, 12:01

Marcel Ciolacu: Avem proiecte clare şi mature pentru investitorii din Qatar

Premierul Marcel Ciolacu, alături de şase miniştri ai cabinetului său, continuă vizita în Qatar, partener comercial important...

Marcel Ciolacu: Avem proiecte clare şi mature pentru investitorii din Qatar
O treime dintre candidaţii propuşi  la alegerile europarlamentare sunt femei
Știri 16 Aprilie 2024, 08:34

O treime dintre candidaţii propuşi la alegerile europarlamentare sunt femei

10 din 15 formaţiuni politice au inclus o femeie în primele trei locuri, arată un studiu realizat de organizaţia Expert Forum.

O treime dintre candidaţii propuşi la alegerile europarlamentare sunt femei
Noul Cod Silvic și limitarea publicității la jocurile de noroc și țigările electronice, în dezbaterea parlamentarilor
Știri 15 Aprilie 2024, 09:25

Noul Cod Silvic și limitarea publicității la jocurile de noroc și țigările electronice, în dezbaterea parlamentarilor

Proiectele de lege care limitează publicitatea la jocurile de noroc şi la ţigările electronice aşteaptă, săptămâna aceasta,...

Noul Cod Silvic și limitarea publicității la jocurile de noroc și țigările electronice, în dezbaterea parlamentarilor