Băsescu cere demisiile lui Ponta şi Antonescu pentru "aranjamente" la Codul penal

Preşedintele Traian Băsescu susţine că liderii USL au făcut un "aranjament" în legătură cu adoptarea Codului penal şi a Legii amnistierii. Premierul Victor Ponta infirmă informaţia.

Adăugat: 13 Decembrie 2013
Ultima actualizare:13 Decembrie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că Victor Ponta şi Crin Antonescu s-au înţeles luni ca modificările la Codul Penal şi legea amnistierii să treacă de Parlament în timp ce premierul era plecat în Africa de Sud.

"Omul acesta (Victor Ponta - n.r.) minte, oricum a minţit şi ieri, şi pe români. Şi Crin Antonescu la fel. Şi ieri a minţit, când s-au făcut că dau înapoi. Amândoi au ştiut foarte bine. Aranjamentul (...) s-a făcut luni, înainte de plecarea lui Ponta. Ieri nu ştiam încă asta, dar astăzi vă pot confirma că s-au înţeles ca, în timpul în care Ponta era la Johannesburg, aceste legi să treacă", a declarat Traian Băsescu, într-o emisiune la B1 TV.

Şeful statului a mai spus că Victor Ponta, Crin Antonescu şi Dan Voiculescu sunt "marii aranjori ai jocului".

Traian Băsescu a adăugat că modificările la Codul Penal dau liber la corupţie, iar 90% dintre parlamentarii care au votat aceste legi habar n-au ce au votat.

Băsescu: O măsură radicală acum ar fi ca Antonescu, Ponta, Zgonea să demisioneze imediat 

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, că aceia care "au patronat" atac de marţi la statul de drept, respectiv Victor Ponta, Crin Antonescu şi Valeriu Zgonea, ar trebui să demisioneze.

Şeful statului a spus, într-o emisiune la B1 TV, că, în acest moment, există pericolul ca România să fie dată exemplu şi a arătat că o măsură internă radicală ar fi dizolvarea Parlamentului.

"Eu nu pot face asta. Avem în schimb alta (măsură radicală - n.r.): Antonescu, Ponta, Zgonea sa demisioneze imediat. Avem soluţii politice de a ni se da o nouă şansă să rămânem un stat european civilizat", a afirmat Traian Băsescu.

Ponta: Nu trebuia să ştiu ce votează Parlamentul

Premierul Victor Ponta a subliniat că singura lege de care ştia era cea a amnistiei, iar preşedintele Senatului, Crin Antonescu a recunscut că nu a fost informat corect şi suficient.

"Dincolo de declaraţiile politice, vă spun că nu trebuia neapărat să ştiu eu de tot ce votează Parlamentul. Parlamentul este şeful Guvernului, şi nu invers", a afirmat Ponta.

Premierul a arătat că legea amnistiei este singura despre care ştia şi pe care o susţine în continuare, "într-o formă care să răspundă tutuor aşteptărilor", adică amnistia să nu se refere la fapte de violenţă şi de corupţie.

El a mai spus că, referitor la Codul penal, a avut vineri o discuţie cu preşedintele Camerei Valeriu Zgonea şi acesta l-a informat că toate legile, inclusiv Codul Penal, au fost discutate în comitetul liderilor de grup, în care au fost prezenţi toţi liderii grupurilor parlamentare, iar aceştia au decis includerea lor pe ordinea de zi a Camerei.

Antonescu: Nu am avut nicio înţelegere cu Ponta

Liderul PNL Crin Antonescu a declarat că nu a avut vreo înţelegere cu premierul Victor Ponta înainte de adoptarea modificărilor la Codul Penal în sensul sugerat de preşedintele Traian Băsescu. 

"Nu am avut nicio discuţie măcar, darăminte o înţelegere privitoare la modificările din Codul Penal cu Victor Ponta sau cu altcineva", a spus Antonescu.

Preşedintele PNL Crin Antonescu a afirmat, în legătură cu eventuala sa demisie cerută de şeful statului, că nu Traian Băsescu trebuie să vorbească despre aşa ceva, după ce "s-a cramponat de scaunul de la Cotroceni" în urma referendumului.

Parlamentarii au modificat Codul Penal

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect de lege prin care preşedintele şi parlamentarii sunt scoşi din categoria funcţionarilor publici prevăzută în Codul Penal.

Este vorba despre proiectul de Lege pentru abrogarea art. 74 indice 1 din Codul penal, la care au fost adoptate mai multe amendamente.

Prin această decizie, preşedintele şi parlamentarii ies şi de sub incidenţa articolului 253 indice 1 din Codul penal, privind conflictul de interese, definit drept "fapta funcţionarului public prin care s-a realizat un folos material pentru sine, soţ sau rudă ori un afin până la gradul II inclusiv ".   

Proiectul de lege a fost introdus pe ordinea de zi suplimentară a Camerei şi a fost votat fără ca raportul comisiei să fie publicat şi fără dezbatere în plen.
 Autor:
Radio România
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
13 Decembrie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza