Băsescu: Am declanşat procedura unui nou referendum pentru parlament unicameral
Preşedintele Traian Băsescu a anunţat că a declanşat marţi procedura unui referendum vizând Parlamentul unicameral şi Parlamentul cu 300 de membri.
Articol de Flori Doman, 11 Iunie 2013, 17:25
Şeful statului Traian Băsescu a anunţat, marţi, într-o conferinţă susţinută la Palatul Cotroceni, că a declanşat procedura unui nou referendum care cuprinde două întrebări: dacă românii doresc Parlament unicameral şi un Legislativ cu 300 de membri.
► Declaraţia se referă la procesul de revizuire a Constituţiei şi reacţia mea la ceea ce s-a întâmplat şi continue să se întâmple în Parlament.
►Aş pleca de la o premisă esenţială în poziţionarea mea, şi anume, aceea că eu nu mai am interese politice legate de revizuirea Constituţie.
►Nu mai pot candida, nu mai pot fi preşedintele României, nu mai am, deci, un interes politic. De aceea privesc lucrurile cu neutraliate şi în interesul românilor.
►Aşa cum bine ştiţi, mi-am început cel de-al doilea mandat premergător celui de-al doilea mandat.
►Obiectivul susţinut în campanie a fost modernizarea statului. Unele lucruri le-am reuşit, altele nu.
►Dar unul esenţial a vizat felxibilizarea statului, construcţia unui sistem al unui stat flexibil, uşor, ieftin.
►De aceea a şi fost procesul de reducere a personalului bugetar care a însemnat peste 200.000 de oameni care au ieşit din aparatul bugetar. De aceea au fost şi multe alte măsuri.
►Printre altele, un obiectiv a fost şi revizuirea altor instituţii, nu numai subţierea aparatului de stat şi una din instituţiile fundamentale care trebuiau revizuite este Parlamentul României.
►Avem un parlament bicameral, cu două Camere cu atribuţiuni diferite, ceea ce înseamnă pe fond un parlament unicameral.
►Multe legi trec în Camera nedecizională fără măcar a fi dezbătute.
►România funcţionează ca şi cum ar avea un parlament unicameral.
►În noiembrie 2009 am declanşat un referendum cu două întrebări: dacă poporul e de acord cu un parlament unicameral şi dacă poporul e de acord cu maxim 300 de parlamentari.
►Ambele întrebări au primit un răspuns pozitiv,"Da", în jur de 80%, în cadrul unui referendum valid, la care au participat peste 51% din electori.
►În aceste condiţii, am iniţiat procesul de revizuire a Constituţiei şi în 2010 am transmis parlamentului proiectul de revizuire, care punea în aplicare rezultatul referendumului, pe care l-am considerat obligatoriu în baza Constituţiei, care spune că suveranitatea poporului se manifestă prin referendum.
►E cea mai puternică formă de suveranitate.
►Din păcate, acum o lună, fară a fi discutat, deşi primise aviz pozitiv de la Comisia Juridică, Parlamentul a respins propunerea.
►S-a trecut la elaborarea unei noi Constituţii în care nu se ţine cont de rezultatul referendumului.
►Cred că această atitudine a Parlamentului României, a majorităţii USL, este o atitudine care nu e compatibilă cu statul de drept şi crează un precedent extrem de periculos, în care se refuză punerea în aplicare a voinţei liber exprimate de popor.
►Din punctul meu de vedere, această atitudine a majorităţii USL care respinge aplicarea referendumului din 2009, nu are nimic comun cu democraţia şi nici cu respectarea voinţei poporului.
►Misiunea mea e să apăr interesele poporului român pănă la capăt.
►În această după-amiază am declanşat procedura unui nou referendum: dacă românii doresc parlament unicameral şi un parlament cu 300 de membri.
►Procedura e la început.
►Revizuirea Constituţiei nu s-a încheiat, mai există şansă ca plenul să vină la respect faţă de poporul român.
►Există posibilitata ca însăţi Curtea Constituţională să respingă o lege de revizuire care nu ţine cont de referendum.
►Eu am declanşat procedura şi voi emite decretul funcţie de ce se întâmplă în parlament şi la Curtea Constituţională.
►Voi emite decretul astfel încât să dau posibilitatea românilor să se pronunţe din nou dacă doresc parlament unicameral, cu 300 de parlamentari.
►Este obligaţia mea, să nu spun asta e, dragi români, să utilizeze toate mijloacele constituţionale pentru a da şanse ca democraţia să învingă voinţa majorităţii parlamentare şi să fie în interesul celor 22 de milioane de români, şi nu a celor 588 de parlamentari.
►Fac precizarea ca voi emite decretul şi în funcţie de ce se întâmplă cu legea referendumului: dacă vom avea cvorum obligatoriu de 30%, le voi emite astfel încât acest referendum să beneficieze şi el de avantajul de a fi validat cu o prezenţă e 30%.
►Vreau să subliniez că sunt hotărât să-i determin pe parlamentari să respecte votul cetăţenilor. A fost un referendum validat de CCR, au participat peste 50% din români şi e obligaţia politicului să respecte un astfel de referendum.
►Nu aş vrea să comentez prea mult pe problemele ridicate în procesul de revizuire la stadiul în care e acum.
►Cu premierul am avut discuţii şi m-a pus la curent cu ce s-a stabilit între domnia sa şi domnul Antonescu. Nu am a-i reproşa nimic premierului, ei au o majoritate de 70%.
►Eu nu am mijloace să-i conving altfel decât respectând parghiile constituţionale.