Barroso anunţă liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii din R. Moldova

Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a anunţat, vineri, la Bruxelles, că Republica Moldova a îndeplinit condiţiile pentru liberalizarea vizelor pentru cetăţenii moldoveni.

Adăugat: 15 Noiembrie 2013
Ultima actualizare:15 Noiembrie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

În consecinţă, Comisia va propune ridicarea vizelor pentru cetăţenii din Republica Moldova, a precizat înaltul oficial european, la finalul discuţiilorpe care le-a avut, vineri, la Bruxelles, cu premierii României şi Republicii Moldova, Victor Ponta şi Iurie Leancă,

Totodată, José Manuel Barroso a subliniat importanţa cooperării dintre România şi Republica Moldova în domeniul energetic.

Preşedintele Comisiei Europene a menţionat proiectul gazoductului Iaşi-Ungheni, dar şi proiecte din domeniul conexiunilor de energie electrică. 

"Siguranţa energetică şi diversitatea resurselor sunt extrem de importante pentru Uniunea Europeană şi pentru vecinii noştri. Fiecare cetăţean European ar trebui să aibă acces la energie sigură şi ieftină. Nicio naţiune a Europei nu ar trebui să fie o insulă izoltă din punct de vedere energetic de reţelele comune. Ca membru al comunităţii energetice, Republica Moldova are dreptul să aleagă aceleaşi drepturi de acces la piaţa internă comună", a subliniat Barroso.

El a mulţumit României şi premierului Victor Ponta pentru sprijinul acordat Republicii Moldova.

Ponta: România susţine necondiţionat Republica Moldova în parcursul european

În discursul său, premierul României, Victor Ponta, a apreciat că vizita comună a celor doi premieri este un mesaj foarte puternic pentru parteneriatul estic.

El a spus că România are, practic, datoria de a se implica în parcursul Republicii Moldova pentru integrarea sa europeană, inclusiv prin susţinerea priectelor de interconectare cu spaţiul comunitar.

"Avem indenitificat în acest moment, proiectele concrete atât de infrastructură energetică, cât şi de infrastructură de transporturi, care sunt dezvoltate şi pot fi dezvoltate în perioada următoare. Modul de finanţare, modul se implementare sunt, în acest moment, în lucru şi România, Moldova şi Comisia Europeană vor identifica şi vor prezenta toate resursele şi toate procedurile necesare pentru ca aceste proiecte esenţiale pentru Moldova şi pentru Uniunea Europeană să poată fi realizate", a declarat premierul. 

Leancă: La Vilnius, Moldova va parafa acordul de asociere şi pe cel comercial

La rândul său, premierul R. Moldova, Iurie Leancă s-a arătat convins că la Vilnius, la sfârşitul lunii, Moldova va parafa acordul de asociere şi pe cel comercial, şi consideră că prin reforme accelerate ţara sa va putea să şi semneze documentele în cel mai scurt timp.

Republica Moldova ştie că proiectele de interconectare sunt în avantajul său, fie că e vorba de infrastructură, de transporturi, de energie electrică sau de gaze. 

"Va fi mult mai simplu să atingem acest obiectiv de realizare a unui sistem energetic al Republicii Moldova mult mai sigur, mult mai puţin vulnerabil la tot felul de oscilaţii în regiune. Faptul că am reuşit, în ziua de 27 august al acestui an, să lansăm construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni, vorbeşte despre faptul că suntem pe calea cea bună. Mă bucur să constat că lucrările pe acest gazoduct se derulează aşa după cum ne-am planificat şi sunt convins că în primul trimestru al anului 2014 vom reuşi să finalizăm gazoductul Iaşi-Ungheni", a spus Leancă.  

Declaraţiile făcute la Bruxelles, în playerul AUDIO, pe prima pagină a site-ului 

Amintim că vicepremierul român Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltarii Regionale, şi vicepremierul moldovean, Valeriu Lazăr, ministru al economiei, au semnat, joi, la Bucureşti contractul de finanţare pentru gazoductul Iaşi-Ungheni.

Contribuţia România este de 5 milioane de euro din totalul de 26 de milioane necesare acestui proiect. Uniunea Europeană contribuie cu 7 milioane de euro.Autor:
Ciprian Sasu
Editor:
Simona Mihăescu
Reporter:
Sorin Croitorescu
Adăugat:
15 Noiembrie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza