Aviz favorabil pentru legea privind darea în plată

Senatorii din comisiile economică şi juridică au avizat favorabil, cu amendamente, proiectul de lege privind darea în plată.

Adăugat: 17 Februarie 2016
Ultima actualizare:17 Februarie 2016

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Potrivit modificărilor operate, legea se va aplica şi imobilelor cumpărate prin programul Prima Casă.

Potrivit redactorului RRA, de legea dării în plată vor beneficia şi persoanele care au fost deja executate, dar şi cele care au credite în derulare - prevăd două dintre amendamentele adoptate astăzi.

De asemenea, legea se va aplica şi imobilelor cumpărate prin programul Prima Casă.

Senatorii au respins astfel cererea băncilor şi a Băncii Naţionale a României de a fi exclus acest program din actul normativ.

Viceguvernatorul BNR, Liviu Voinea, spunea că includerea acestui program în legea dării în plată nu se justifică, în condiţiile în care există o rată de neperformanţă de 0,04%.

"Programul Prima Casă este un progran preferenţial, s-au luat credite în mod preferenţial, în sensul unui avans de 5%, în sensul unei condiţii de dobândă, deci nişte condiţii preferenţiale, care au venit împreună cu garanţia statului şi care trebuie să vină în continuare cu nişte obligaţii", a arătat Voinea.

Iniţiatorul legii, deputatul PNL Daniel Zamfir, a explicat că statul garantează creditele în proporţie de 50%, dar după ce va plăti băncile va încerca să-şi recupereze banii de la debitori prin intermediul ANAF.

"Eu am vrut să evităm ca în viitor să avem două situaţii de consumatori: cei care au luat credite în condiţii normale, ei vor răspunde doar în limita bunului ipotecar, iar cei care au luat Prina Casă, pe lângă faptul că vor răspunde cu bun ipotecat, adică vor pierde casa, vor fi urmăriţi pe viitor pentru recuperarea pagubei", a spus Zamfir.

La discuţii au participat şi consumatorii, clienţi ai băncilor, care au subliniat că se simt discriminaţi în această situaţie.

Raportul adoptat astăzi va merge pentru dezbatere şi vot în plenul Senatului.

Camera Deputaţilor este însă for decizional.Autor:
Amalia Bojescu
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
17 Februarie 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza