Avioanele de luptă F-16 au intrat în dotarea Armatei Române

Armata Română are, de astăzi, şase avioane de luptă F-16.

Adăugat: 7 Octombrie 2016
Ultima actualizare:7 Octombrie 2016

Politica Romaneasca
Foto: Ceremonia de prilejuită de sosirea în România a avioanelor F- 16 la baza aeriană de la Feteşti
trimite pe mail

Ceremonia prilejuită de sosirea lor în România s-a încheiat, cu puţin timp în urmă, la baza aeriană de la Feteşti.

La eveniment au fost prezenţi premierul Dacian Cioloş şi ministrul apărării, Mihnea Motoc.

Ceremonia a început cu intonarea imnurilor de stat ale Portugaliei, Statelor Unite şi României.

Premierul Dacian Cioloş a fost primit cu onoruri militare, iar două avioane F-16 din dotarea Forţelor Aeriene Române au făcut un zbor demonstrativ.

Intrarea României în clubul F-16 înseamnă şi asigurarea tranziţiei către F-35, care este avionul viitorului, a declarat ministrul apărării, Mihnea Motoc, în deschiderea ceremoniei.

El a arătat că achiziţionarea avioanelor F-16 de fabricaţie americană este importantă pentru creşterea interoperabilităţii în cadrul NATO.

Mihnea Motoc şi-a exprimat, totodată, speranţa că relaţiile foarte bune cu Portugalia vor evolua şi pe plan economic.

La rândul său, premierul Dacian Cioloş a salutat decizia strategică luată în 2013, de achiziţie a acestor avioane, şi a precizat că ele reprezintă pentru Forţele Aeriene Române un nou instrument pentru a-şi arăta performanţa.  

"Suntem conştienţi că dezvoltarea depinde de schimbările tehnologice, de adaptarea sistemelor şi modernizarea capabilităţilor, într-o lume interconectată, în care trebuie să fim anticipativi. Nu ne putem permite să ignorăm superiorităţile tehnologice. De aceea, suntem decişi să continuăm procesul, prin achiziţia şi operaţionalizarea celei de-a doua escadrile de avioane multirol în ceea ce ne dorim să obţinem, şi anume, o apărare aeriană durabilă pentru România", a spus Dacian Cioloş.  

Primul ministru a reafirmat că există un acord politic privind alocarea a 2% din Produsul Intern Brut Armatei, începând din 2017, şi a dat asigurări că acest angajament asumat de România va fi respectat.

La finalul ceremoniei, miniştrii apărării din Portugalia şi România au semnat documentele oficiale de predare-primire a avioanelor.

Cele şase aeronave F-16 fac parte dintr-un lot de 12, pe care România l-a achiziţionat de la Forţele Aeriene Portugheze.
 Autor:
Cătălin Purcaru
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
7 Octombrie 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza